A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -II
This post has already been read 691 times!
Ekonomik Bakış Açısı ?????
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun bir önceki durağında tüm yönleri ile imalata dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Ekonomik Bakış Açısı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Aynı ürünler ve parçalar, farklı prosesler ve takım tezgahlarının bir kombinasyonu kullanılarak üretilebilir. İmalat mühendisleri ve proses planlayıcıları, tasarıma ve diğer kısıtlamalara bağlı olarak kararlarında belirli bir serbestlik derecesine sahiptir.
Çoğu durumda, bir parçayı veya ürünü üretmenin en iyi yoluna karar verirken ekonomik bakış açısı devreye girer.
Özel, oldukça karmaşık ürünler gibi küçük parti boyutlarda üretilmesi gereken özel tasarımlı ürünler pahalı üretim süreci ekonomik ve teknik açıdan anlamlıdır; bu gerçekten hareket ile daha büyük üretim hacmindeki aynı ürün için, ekonomik açıdan bir dizi döküm, frezeleme / öğütme ve son montaj genellikle tercih edilir.
Tipik olarak, erimiş alüminyum elde etmek için hammaddeleri külçe şeklinde bir eritme fırınına sokarız. Daha sonra, kaba bir motor bloğu elde etmek için erimiş metali bir döküm kalıbına döküyoruz. Ardından, tasarım ağ şeklini temsil eden bitmiş motor bloğunu elde etmek için silindir duvarları gibi temas yüzeylerini işliyoruz.
Belirli döngülerde, net şekil elde ettiğimiz bitmiş parçayı elde etmeden önce farklı ara şekiller üreten çoklu imalat işlemleri vardır. Mühendislik eğitimimiz sırasında hocalarımız imalat süreçlerini montaj – ürün elde etmek için – ve işleme, parça elde etmek için gerekli sınıflandırmaları yapmaktaydılar. Bu sınıflandırma gelinen nokta da gelişen teknoloji ve 3D baskı olarak bilinen doğrudan dijital üretim ile tek bir çıktıyla, işlemle işlevsel bir montaj elde etmemizi sağlayacak imalata doğru evrildi.
İmalatın evrilmesi ve devam edecek gelişmeyi de dikkat alarak; geleceğin kanıtı olan üretim süreçlerinin basit ama kapsayıcı ve ölçeklenebilir bir sınıflandırmasını üç ana kategori özetlemek mümkündür: Deformasyon, eksiltme ve katkı maddesinin eklenmesi. Bu üç kategoriden sonra montaj fazı da imalatın en kritik ve önemli alt süreçlerinden birisidir.
Gelecek durakta “Deformasyon Üretimin Detayı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®