A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -I

This post has already been read 679 times!

Tüm Yönleri İle İmalat  ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

İmalat ve imalat sanayi, gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde olsun, her ekonominin bel kemiği olarak kabul edilir. Üretimde yeniliğe sahip ülkeler, ekonomik istikrarın daha hızlı geri dönüşüne yol açan ekonomik krizlerin etkilerine karşı koymak için daha donanımlıdır.

Bir diğer güç ileri seviyede gerçekleştirilen imalatın herhangi bir ekonomik sektörün en yüksek çarpan etkisine sahip olmasıdır. Ayrıca, üretimin toplam çarpan etkisi, katma değerli üretim de daha anlamlıdır. İmalat süreci yüzyıllar boyunca sosyal ve teknik gelişmeler ile birlikte gelişmiştir.

Mühendislik okuduğumuz yıllarda hocalarımız tüm süreçlerinize tanım ile başlayın, doğru tanım doğru sistemlerin kurulmasına zemin oluşturur derlerdi, bu gerçekten hareket ile imalatın neyi ifade ettiğine bakalım.

 İmalat terimi, farklı anlamlara sahip olmalarına rağmen, bir tasarımın fiziksel somut bir ürün haline gelmesini sağlayan bir dizi süreçleri ifade eden çok sayıda tanım içermektedir:

En soyut düzeyde üretim, fiziksel bir ürüne veya parçaya değer katarken girdileri çıktılara dönüştürür.

 Her üretim süreci, bir ürünün veya bir parçanın değerini artırır; bu, temel olarak, üretim süreci sona erdikten sonra birisinin ürün / parça için eskisinden daha fazla ödeme yapmaya istekli olduğu anlamına gelir. Durum böyle olmasaydı, ilk etapta üretim sürecini gerçekleştiremezdi. Bu, her zaman üretimin bir parçası olan ekonomik bileşeni vurgular.

Üretimi, bir parçaya veya ürüne değer katan bir dönüşüm süreci olarak anlayabiliriz. Katma değer kısmı esastır, çünkü ürünü dönüştürmek için kaynakların yatırımını haklı çıkarır. Üretim süreci en az bir tanesine değer katmadan, ilk etapta üretim süreci gerçekleştirilemezdi. Üretim çoğu durumda endüstriyel üretime bağlıdır.

Makul derecede karmaşık parçaların ve ürünlerin çoğunluğunun üretimi, bir dizi farklı işlemin ardı ardına yapılmasını içerir. Kesinlikle, çok sayıda kriter, amaçlanan tasarım özellikleri ve üretim kaynaklarının kullanılabilirliği gibi üretim sürecinin seçimini etkiler.

Üretim sürecini etkileyen ekonomik bakış açısı iyi çalışılmalıdır

Gelecek durakta “Ekonomik Bakış Açısı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...