Şirketlerin Etkin Yönetimi – III

This post has already been read 1182 times!

İş Modeli ile Stratejik Yönetim İlişkisi ???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Etkin Şirket Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında şirketlerin temel yapı taşları, iş modelinin önemine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “İş Modeli ile Stratejik Yönetim İlişkisi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Özellikle yeni dönemde yeni iş modelleri ve stratejik yönetim ilişkisine bakılmalı: yeni dönemde bazı şirketlerin, oluşumların gelir akışları reklamlara dayanıyor.

Gelirlerin değerlendirilmesi artık sadece bir üretim, pazarlama veya dağıtım konusu değildir; iş modelinin yeterli gelir elde edip edemeyeceğine odaklanan bir iş modeli meselesidir.

Yönetim, farklı gelir akışlarını yakalamak için iş modellerini sürekli olarak uyarlamalıdır. Çalıştığımız medya kuruluşunda iş modelini uyarlarken hizmet gelirlerini reklam gelirlerinin önüne çıkarılması hedeflendi.

Hizmet gelirlerinin reklam gelirlerinin önüne konulması hedefini kapsayan iş modeli geliştirilirken müşteri davranışları ve özelde müşterilerin medya satın alma bütçeleri ve medya satınalmadan beklentilerinin nasıl değiştiği detaylı analiz edildi.

İş modeli yeni günün koşullarına göre yeniden şekillendirilirken maliyet yapısını etkileyen kritik faktörlerde çok yönlü analiz edilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda var. Çünkü maliyet yapısı şirketin değer zinciri ve yetkinlikleri tarafından yönlendirilir.

Değer zinciri ?????

Değer zinciri, yeteneklerin ve yetkinliklerin bulunduğu operasyonel alanları tanımlamak için kullanılan bir araçtır. Buna karşılık, bu yetkinlikler kar marjlarına katkıda bulunur. Sürdürülebilir bir iş modeli, operasyonlar, pazarlama, teknoloji, insan kaynakları ve lojistik gibi alanlarda inovasyon ve verimlilik için yatırımlar gerektirir.

Bu yatırımlar, iş modelinin temeli olan yetkinlikleri güçlendirmeye yardımcı olur.  Değer zincirine dayalı kritik alanlara yapılan yatırımlar, firmanın karlılığını belirleyecektir. Yetenekler geliştirmek için maliyetler ortaya çıkar.

Şirketlerde var olan yeteneklerin gerçekleştirdikleri her bir işlemin entegrasyonu sonucunda gelir – gider oluşur. Kar marjlarının anlamlı ve istenilen seviyede olması adına her bir işlemin net kazanımı ve bu kazanım doğrultusunda gerekli olan kaynakların çok yönlü çalışılması bugünün gerçeğidir. Bu gerçekte bizi aslında karlılık yeteneği durağına doğru yolculuğa çıkartmaktadır.

Gelecek durakta “Karlılık Yeteneği “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...