Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi-X

This post has already been read 1015 times!

Yer ve Promosyonlar ?????

Merhaba aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

“Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında müşterileriniz kimdir ve ihtiyaçları nelerdir? Sorusu, müşteriler ile iletişim ve takip, topluluklara katılma, pazarlama planlanması, pazar analizi, pazar çevresi – ortamının detaylı analizi, mevcut ve potansiyel müşteri istekleri, SWOT analizi, pazarlama stratejisinin detayına dair paylaşımlarda bulunmaya çalışıldı.

Bu durakta “Yer ve Promosyonlar” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Pazarlama karmasının parametrelerinden dağıtım kanallarına odaklanan yer ve ürünlerin tanınması ve bilinirliğini içeren promosyon parametrelerine detaylı bakacak olursak;

Dağıtım- ürünlerin doğru yerde bulunmasının sağlanması,

Ürünün tüketiciye erişim için nereye ve nasıl yerleştirileceği

Dağıtım kanalının türü; doğrudan, satıcılar, acenteler, toptancı vb.

Gerekirse birden fazla dağıtım kanalının yönetimi

Nakliye ve depolama..vb planları, faaliyetleri içermektedir.

Satış promosyonları ise doğrudan pazarlama, kişisel iletişim, halkla ilişkiler, fuarlar ve seminerler ile birlikte internet etkinliği pazarlaması, kataloglar, broşürler, tabelalar ve reklam spesiyaliteleri vb aktiviteleri içermektedir.

Pazarlama karmalarının etkin ve verimli şekilde planlayarak uygulamaya alınması adına sağlıklı projeksiyonlar ve pazarlama bütçesinin oluşturulması kaçınılmazdır.

Projeksiyonlar ve pazarlama bütçesi, pazarlama takımının oluşturacağı ve de detaylı çalışılacak satış tahminleri ile başlar. Sonrasında özel etkinlik bütçesi dahil olmak üzere pazarlama planda tanımlanan pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine karşılık gelecek şekilde pazarlama bütçesi şekillendirilir.

Pazarlama bütçesi adına sorulması gereken sorulardan birisi: “pazarlama bütçem ne kadar olmalı?“ Bu sorunun tek bir cevabı olabilir: “Pazarlama hedeflerine ve genel anlamda şirketin hedeflerine ulaşmak ne kadara mal olacak? Bilindiği üzere her küçük işletmenin farklı pazarlama hedefleri, bunları karşılamak için planlanan farklı faaliyetleri ile birlikte ve bu bağlamda farklı takvimleri bulunmaktadır.

Doğru bir pazarlama bütçesi için önceki yıllara dayalı bir tahmin oluşturabilir ve planda tanımlanan öngörülen artışa karşılık gelebilecek giderlerine dayalı bir başa baş analizi kullanılabilir.

Tahminlerinizi bildiklerinizden başlayarak temel alabilirsiniz: geçen yılki satışlar ve karlar. Ve her pazarlama etkinliği için belirlediğiniz hedeflere göre bu sayıları artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Projeksiyon ve bütçe çalışmalarından sonra pazarlama uygulama planlarının oluşturulmasına geçilir.

Gelecek durakta “Pazarlama Uygulama Planları” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...