Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi-IX

This post has already been read 659 times!

SWOT Analizi ?????

Merhaba aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

“Pazarlama Sürecinin Başarı Reçetesi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında müşterileriniz kimdir ve ihtiyaçları nelerdir? Sorusu, müşteriler ile iletişim ve takip, topluluklara katılma, pazarlama planlanması, pazar analizi, pazar çevresi – ortamının detaylı analizi, mevcut ve potansiyel müşteri isteklerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalışıldı.

Bu durakta “  SWOT Analizi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

SWOT- GZFT, Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditlerin kısaltmasıdır.  Tüm organizasyonların, şirketlerin rekabet durumunda kaldığı rakipleri bulunmaktadır. Bu bağlamda rakip analizi yapmak ve bu bilgileri pazarlama planına dahil etmek akıllıca bir karardır. 

Rakip analizinin pazarlama planına dahil edilmesi ile birlikte pazarlama stratejiler oluşturulurken rakiplerin bu pazarlama stratejilerine nasıl tepki vereceği de dikkate alınır.

Bildiğimiz üzere Newton’un üçüncü hareket yasası “her eylem için eşit ve zıt bir tepki vardır.” Newton’un üçüncü hareket yasası bize rakiplerin vereceği tepkiyi çok iyi ifade etmektedir. Bu gerçekten hareket ile rakiplerin tepki vereceğinin veya pazarlama çabalarına karşı koyacağının farkında olunmalıdır.

Pazarlama planınıza dahil edilen kritik bileşenlerden birisi pazarlama hedeflerinin kendisidir.

Pazarlama hedefleri ölçülebilir olması adına nümerik olması kaçınılmazdır Örnek : Şirketin hedefi gelirleri yüzde 15 artırarak 50.000.000 dolara çıkarmak veya şirketin hedefi müşteri şikayetlerini yüzde 20 azaltmak gibi kolayca ölçülebilen sayısal terimlerle belirtilmelidir.

Hedefler belirlendikten sonra hedefin nasıl gerçekleşebileceğine pazarlama stratejileri netleştirmeye çalışılır. Örnek verecek olursak;   

Üç yeni bölge satış temsilcisini işe alarak gelirleri artıracağız

Satış temsilcilerimizin ürünlerimiz hakkındaki anlayışını artırarak müşteri şikayetlerini azaltacağız.

Yukarıdaki stratejilerde olduğu gibi hedefleri destekleyen ve bu hedeflere nasıl ulaşacağımıza dair ayrıntılar veren ifadeler ile stratejiler netleştirilmelidir.

Hedeflerin gerçekleşmesini sağlayan pazarlama stratejisinin temelini hedef kitleye en iyi şekilde nasıl ulaşılabileceğini ve müşterilerin ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlerin müşterilere nasıl sunulabileceği ile ilgili felsefedir.

Pazarlama stratejisinin detaylı çalışılmasında fayda var

Gelecek durakta “Pazarlama Stratejisinin Detayı” ile yolculuğumuza devam edebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...