Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-XIII
This post has already been read 658 times!
Çevik Tedarik Zinciri Stratejisinin Detayı??
“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayı, zincir iş süreçleri , yönlendirilmiş iş süreçleri, anahtar performans göstergelerinin önemi, tedarik zinciri stratejileri, ürün türü ve tedarik zincirlerinin odak noktaları, 21 yüzyılda yeni tedarik zinciri stratejilerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Çevik Tedarik Zinciri Stratejisinin Detayı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Gıda tedariği özelinde çevik tedarik zinciri stratejisinin temelinde pazarı oluşturan stokları bir araya getirerek arz kesintilerini en aza indirme yeteneğine sahiptirler. İmalat sektörü özelinde çevik tedarik zincirinin son montajın gerçekleştiği yere odaklanarak olabildiğince süreci minimize etmek.
Çevik tedarik zincirleri ile karlılık, yanıt verebilirlik ve tedarik maliyetlerini en aza indirme kabiliyeti nedeniyle ekstra marjla elde edilecektir. Çevik tedarik zinciri stratejilerine verilecek örneklerden birisi de süpermarketlerde yemeye hazır ürünlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken bir gerçek bozulabilir ürünler için hem tedarik hacmi hem de ürün kalitesi konusunda belirsizlik olduğunun kabul edilmesidir.
Bozulabilir ürünler söz konusu olduğunda, hava durumuna ve mevsimselliğe bağımlılık büyük önem taşır. Mevsimsellik, belirli ürünlerin belirli dönemlerde (kış / yaz) yetiştirilemeyeceği ve bu nedenle belirli zamanlarda daha düşük ürün bulunabilirliği olduğu anlamına gelir. Yıl boyunca tedarik sağlamak için, genellikle daha yüksek fiyatlarla yurtdışından bir dizi ürünün ithal edilmesi gerekir. Talep belirsizliği, tedarik zincirindeki ortaklar arasında mümkün olduğunca sık ve sık işbirliği yaparak ve bilgi paylaşarak en iyi şekilde yönetilebilir.
Tedarik zinciri süreçlerinin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için çeşitli stratejik, taktiksel ve operasyonel yeniden tasarım stratejileri kaçınılmazdır.
Bu bağlamda yapılması gerekenler :
Tedarik zincirinde gerçekleştirilen rollerin ve süreçlerin yeniden tasarlanması.
Stok tutma gibi katma değeri olmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması.
Teslim sürelerinin azaltılması.
Bilgi sistemlerinin uygulanması, üretim esnekliğinin artırılması.
Tam da bu nokta da bilgi şeffaflığı gündeme gelmektedir
Gelecek durakta “Bilgi Şeffaflığı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®