Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-XII

This post has already been read 530 times!

21 Yüzyılda Yeni Tedarik Zinciri Stratejileri ??

“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayı, zincir iş süreçleri , yönlendirilmiş iş süreçleri, anahtar performans göstergelerinin önemi, tedarik zinciri stratejileri, ürün türü ve tedarik zincirlerinin odak noktalarına dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “21 Yüzyılda Yeni Tedarik Zinciri Stratejileri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

 Tüm zamanlarda maliyet ve bilgi koordinasyonu ile karlılığa ulaşılabilir. Bu bağlamda katma değeri olmayan faaliyetler ortadan kaldırılarak, ölçek ekonomileri için çaba gösterilerek, teknikler ve üretim optimize edilerek düşük maliyetler gerçekleştirilir. Bu konuda geliştirilen tedarik zincirlerine örnek olarak metalaştırılmış bozulamayan ürünler verilebilir.

21 yüz yılda geliştirilen yeni tedarik zinciri stratejilerini aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür

Riskten Korunma Tedarik Zincirleri Stratejisi ; talep belirsizliği düşük ancak arz belirsizliği yüksek olan tedarik zincirleri, maliyetleri düşürmek için riskten korunma stratejisini izlemelidir. Bu strateji, tedarik zinciri belirsizliği yüksek olan şirketlerin, mümkün olan en düşük güvenlik stoğuna duyarlı olarak bu güvenlik açığıyla başa çıkmaya çalıştıklarını ima etmektedir. Bunu gerçekleştirmek için, güvenlik stoklarını aynı anahtar bileşenlere sahip karşılaştırılabilir şirketlerle paylaşırlar. Envanter havuzu adı verilen bu strateji, perakende kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyve ve sebze tedarik zincirlerini düşünebiliriz.

Duyarlı tedarik zinciri stratejisi, verimli bir tedarik zinciri ile müşterilerin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için duyarlı ve esnek olmaya odaklanır. Bunu gerçekleştirmek için şirketler toplu özelleştirme süreçlerine sahiptir. Ayrıca amaç, daha duyarlı olabilmek için nihai montajı tedarik zincirinin aşağısında mümkün olduğunca ertelemektir. Bu tedarik zincirlerine örnek olarak et tedarik zincirleri verilebilir.

Çevik tedarik zinciri stratejisi, riskten korunma ve duyarlı tedarik zincirinin bir birleşimidir. Bu tedarik zincirleri, öngörülemeyen talebe yanıt verebilmek için talep ve tedarik zinciri belirsizliği ile başa çıkmaya çalışmaktadır. Çevik tedarik zinciri stratejisinin detayına bakılmasında fayda var

Gelecek durakta “ Çevik Tedarik Zinciri Stratejisinin Detayı”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...