A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -X

This post has already been read 511 times!

Bakım Türlerinin Detayı ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun önceki duraklarında tüm yönleri ile imalat, ekonomik bakış açısı, deformasyon üretiminin detayı, montaj operasyon süreci, endüstriyel nesnelerin internet, makinaların öğrenmesi, siber güvenlik tehditleri, siber güvenlik yönetimi, Blockchain’e dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Bakım Türlerinin Detayı ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Beş kategoride yer alan reaktif bakım ile bakım türlerinin detayına bakalım. Reaktif Bakım genellikle en temel bakım stratejisi olarak anlaşılır. Temel olarak, reaktif bakım, bir şirketin acil durum bakım ve onarımını gerçekleştirmeden önce ekipmanını kırılıncaya kadar çalıştırdığını ima eder. Reaktif bakımda, ekipmanın arıza süresinin zamanlamasının ve bakım kaynaklarının kullanılabilirliğinin planlanmadığı ve şirketin üretim planlamasına yansıtılmadığı anlamına gelir.

Reaktif bakım şirketin siparişleri zamanında ve müşterilere vaat edilen kalitede yerine getirme yeteneğini önemli ölçüde etkileyebilir. Kesinti süresinden kaçınmanın bir yolu, mali yük olan ek yedek üretim kaynaklarına sahip olmaktır.

Reaktif bakımdan dolayı oluşan üretim kesintisi ürün grubuna göre ciddi mali kayıplara yol açabilir. Bir diğer bakım stratejisi veya türü önleyici bakımdır.

Önleyici bakım stratejisi ile bakım süreci daha gelişmiş bir yaklaşım ile yönetilir. Önleyici bakımda, herhangi bir sorun belirtisinden önce düzenli aralıklarla bir makine veya ekipman üzerinde bakım yapılır. Buradaki fikir, beklenmedik arızaları ve arıza sürelerini önlemek için makinenin çalışır durumda olduğundan ve çalışır durumda kaldığından emin olmaktır.

Bu strateji doğru bir şekilde uygulanırsa arıza süresini başarılı bir şekilde önleyebilirken, bakım aralıklarının zamanlaması kritik öneme sahiptir. Aralık kısa seçilirse, arıza riski azalır; ancak, takım tezgahı ve bakım kaynakları bakım işlemleri sırasında işgal edilir ve üretim gerçekleşmeyebilir.  Teknik ve ekonomik faktörleri dikkate alarak doğru bakım aralığının seçilmesi önemlidir.

Gelecek durakta “Durum İzleme, Öngörücü ve Kestirimci Bakım” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...