Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı–VII

This post has already been read 487 times!

Tedarik Sürecinde Stratejik Düşünme ??? 

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarikçi belirlemek, müşteri – tedarikçi entegrasyon süreci, taktiksel kararların verilmesi, tedarik ve satınalma bütçesi, yatırım sürecinde tedarik ve satınalma, endüstriyel şirketlerde yeni ürün geliştirme ve tedarik sürecine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Tedarik Sürecinde Stratejik Düşünme” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bir ürün portföyünü konumlandırmak, satmak için kritik öneme sahip olan tedarikin gerçekleştirilmesini kapsayan portföy çalışılması gerekmektedir. Nasıl ki müşteri portföyü ve bu portföyün etkin yönetilmesi kapsamında stratejik düşünülüyor ise aynı şekilde tedarik portföyüne de aynı şekilde yaklaşılmalıdır.

Ürün – hizmet tedarik edenlerin stratejik düşüncesi kadar tedarikçi portföyünde yer alan veya yer almak isteyen tedarikçilerde tedarik pazarında yerini korumak adına stratejik düşünmelidir. Bu bağlamda tedarikçi pazarının ve söz konusu ürün portföyünün bölümlendirilme mantığının anlaşılması kaçınılmazdır. Ürün gruplarının bölümlendirilmesi ürüne olan gereksinim, satınalma büyüklüğü, finansal öneme göre yapılır.

Bilindiği üzere stratejik düşünme veya yaklaşım konu ne olursa olsun uzun vadeli düşünme ve katma değeri yükseltmeye odaklanılmasıdır. Tedarik sürecinde de stratejik düşünme, tedariğin uzun vadeli ve hatta stratejik ortaklığa doru yol alması, sürekli iyileştirmeler ile katma değeri yüksek süreçlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Özellikle katma değerli tedarik sürecinde stratejik düşünme detayı aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Ürünün gereksinim değeri, akışı yönü, ürünün piyasa değeri, bu süreçte rol alan oyuncuların etkileşimi, kazanımlar ve olası riskler, gerçekleştirilecek operasyonel eylem planları vb detaylı çalışılması.

Çalışılan, tanımlanan stratejiler, parametreler, eylem planları ve varsa tedarik projeleri üzerinde iç ve dış iletişim gibi tedarik uygulamalarının ve eylemlerinin devreye alınması.

Performansı takip edecek sistemlerin kurulması. Burada kritik olan tedarikçi ilişkileri yönetimi daha detaylı çalışılmalıdır.

Gelecek durakta “Tedarikçi İlişkileri Yönetimi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...