Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-IX

This post has already been read 492 times!

Anahtar Performans Göstergelerinin Önemi ???

“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayı, zincir iş süreçleri , yönlendirilmiş iş süreçlerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Anahtar Performans Göstergelerinin Önemi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Gıda tedariği kapsamındaki hedeflerin pratikte gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ölçmek için Anahtar Performans Göstergeleri (KPI’lar) kullanılır

KPI’lar,  pazardaki başarı veya başarısızlığa orantılı olarak daha fazla katkıda bulunan parametreleri ifade eder. İyi tanımlanmış bir tedarik zinciri performans göstergeleri seti, ölçütlerin oluşturulmasına ve zaman içindeki değişikliklerin değerlendirilmesine yardımcı olur.

Maliyetler, yok edilebilirlik ve sürdürülebilirlik gibi birden fazla KPI’’nın aynı anda yönetilmesi gerekir. Ek olarak gıda tedarik zinciri KPI’larına ekonomik, çevresel ve sosyal parametrelerde eklenmelidir.

Sürdürülebilirlik başlı başına yeni bir araştırma alanı değildir, ancak sürdürülebilirliğin gıda tedarik zinciri ağlarına yansıması oldukça yenidir. Gıda tedarik zinciri karmaşıktır, farklı özelliklere ve kalite gereksinimlerine, dinamik etkileşimlere ve pazarlara sahip çok çeşitli ürünleri içerir.

Gıda tedarik zinciri ağlarının özellikleri: bir gıda tedarik zinciri ağı örnek olarak CN, bitkisel veya hayvansal bazlı ürünlerin üretimi ve dağıtımından sorumlu kuruluşları içerebilir. Bu ürünler taze sebze, çiçek, meyve gibi veya işlenmiş porsiyonlar şeklinde etler, atıştırmalıklar, tatlılar, konserve gıda ürünleri gibi olabilir. Genel olarak, bu zincirler üreticiler, açık artırmalar, toptancılar, ithalatçılar ve ihracatçılar, perakendeciler ve özel mağazalar ile bunların girdi ve hizmet tedarikçilerinden oluşabilir.

Taze gıda tedarik zincirlerinde ana süreçler malların elleçlenmesi, depolanması, paketlenmesi, taşınması ve özellikle ticaretidir. Temel olarak, tüm bu tedarik zinciri adımları, kırsal kesimde yetiştirilen veya üretilen ürünün içsel özelliklerini el değmeden bırakmaktadır. İşlenmiş gıda tedarik zincirlerinde tarımsal ürünler, katma değeri yüksek tüketim ürünleri üretmek için hammadde olarak kullanılmaktadır. Çoğu durumda, koruma odaklı işlemler tarımsal ve tüketici ürünlerinin raf ömrünü uzatır.

Gıda tedarik zinciri aktörlerinin sürdürülebilir şekilde entegre çalışmalarını sağlayabilecek tedarik zinciri stratejilerinin oluşturulmasına gereksinim vardır

Gelecek durakta “Tedarik Zinciri Stratejileri ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...