A’dan Z’ye İmalat Yönetimi -VI
This post has already been read 509 times!
Makinaların Öğrenmesi ?????
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“A’dan Z’ye İmalat Yönetimi” kapsamında başlatılan paylaşımın yolculuğunun önceki duraklarında tüm yönleri ile imalat, ekonomik bakış açıs, deformasyon üretiminin detayı, montaj operasyon süreci, endüstriyel nesnelerin internetine dair paylaşım yapmaya çalıştık.
Bu durakta “Makinaların Öğrenmesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Üretimde ağırlıklı olarak kullanılan öğrenen makinalar veya makinaların öğrenmesi uygulamasının yaygın kullanıldığı diğer alanlar:
Kalite kontrol ve izleme
Proses kontrol
Kestirimci bakım
Tedarik Zinciri kapsamında tahmin
Üretim işlemlerinin optimizasyonu
Envanter yönetimi
Envanter optimizasyonu
Enerji optimizasyonu
Kalibrasyon.
Görüntü tanıma
Hata analizi
Gelecek tahmini
Ekipman yıpranma tahmini
Öğrenen makinaların uygulama alanlarına bakıldığında endüstri 4.0 ve akıllı sanayi sisteminin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu bağlamda endüstri 4.0 ve akıllı üretimin ana felsefesine bakalım. Dördüncü sanayi devrimi ve akıllı üretim, tüm üretim varlıklarını birbirine bağlamaya, üretim verilerini toplamaya ve analiz etmeye dayanmaktadır ve felsefe beraberinde hızlı dijital dönüşümle gerçekleşmektedir. Tam da bu nokta da gündeme gelen kritik bir konu siber güvenliğin kendisidir.
Özellikle makineler arasındaki bağlantının artmasıyla birlikte, kurumsal kaynak planlama veya üretim yönetim sistemleri, iş birimleri ve dijital veri depoları, şirket sırlarının korunması ve ekipman ve operatörlerin güvenliği için birçok kritik tehdide sahiptir.
Siber güvenlik yeni değildir ve yıllardır çeşitli alanlarda gündeme gelen bir konudur. Son dönemlerde siber güvenlik konusunun kritik bir faktör olmasının gerekçesi bir birine bağlı sistemler, akıllı fabrikalar ve dolayısıyla veri toplanması ve analiz süreçlerinde artışın olması. Bu artışı biraz daha açacak olursak; akıllı üretim paradigmasını takip eden bağlı bir fabrikada her saniye ne kadar dijital veri alışverişinin gerçekleştiğini düşündüğümüzde, ele alınması ve izlenmesi gereken birkaç kritik alan ve olası siber güvenlik tehdidi olduğu ortaya çıkıyor.
Siber güvenlik ihlali, bir şirkette finansal kayıplar ile birlikte ürün verilerinin ve işlem verileri bağlamında zararlara yol açabilir. Siber güvenlik tehditlerinin üretim ve tasarıma nasıl zarar verebileceğine daha derinlemesine bakılmasında fayda var
Gelecek durakta “Siber Güvenlik Tehditleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®