Kıyaslama – Benchmarking -I
This post has already been read 620 times!
Niçin Kıyaslamaya İhtiyaç Vardır ?????
Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Şimdiki adı Gebze Teknik Üniversitesi olan kuruluştaki ismi Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde işletme yüksek lisansı yaparken aynı yılda hem tez hemde dersi veren ilk örnek olarak Prof. Dr. Erol Eren hocanın rehberliğinde Benchmarking – Kıyaslama yüksek lisans tezi çalışmasını tamamladık. Bu konunun bugünlerde yine çok önemli bir yaklaşım, süreç olduğunu gördük. Bu gerekçeden dolayı tezi de dikkate alarak çalıştığımız şirketlerde uygulamaya aldığımız çalışmaları da sentezleyerek benchmarking – kıyaslama konusunda paylaşım yapmaya çalıştık.
Bu duraktaki paylaşımda kıyaslama ihtiyacının oluşum gerekçesini aktarmaya çalışalım.
Dünya pazarlarında mal ve hizmetler arasındaki farkların fiyatları, pazarlarda etkili olmayı ve daha da ötesinde ekonomiyi etkilediği konusunda hem fikirizdir. Bu etkileme aslında rekabeti beraberinde getirmektedir.
Gerçekte rekabet oldukça zorlayıcı bir süreçtir, bu gerçekten hareket ile her rekabet durumu altında rekabetin doğasını ve kar maksimizasyonu durumunun araştırılmasına önem verilmektedir. Ekonomide vurgu verimlilik üzerinedir, pazarlamada ise etkinlik üzerinedir. Verimlilik esas olarak maliyet değerlendirmesi ile ilgilidir ve ‘işleri doğru yapmak’ olarak açıklanmaktadır.
Verimlilik, stratejik hedefleri verimli bir şekilde yerine getirmekle ilgilidir, ve ‘doğru şeyleri doğru yapmak’ olarak tanımlanır.’ Pratikte işletmeler tecrit edilmiş şekilde faaliyet göstermezler. Operasyonlarının, süreçlerinin ve hizmetlerinin rakiplerininkiyle olumlu bir şekilde karşılaştırılıp karşılaştırılmadığını öğrenmek isterler ve bazıları en iyi uygulamaları sunmaya çalışırlar. Bu karşılaştırma için bazı tedarikçiler kıyaslama uygulamasını benimser.
En iyi uygulama yaklaşımına odaklanan kıyaslama, en iyi uygulamayı benimsemek için iş performansını iyileştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Son otuz yılda kıyaslama birçok kuruluşta çok popüler hale geldi. Kurumlar kıyaslamayı, ‘en iyi uygulamaları’ temsil eden iş ve iş süreçlerini belirlemek ve rasyonel performans hedefleri oluşturmak için endüstri liderleri olarak tanınan ortaklıkları değerlendirmek için sistematik bir süreç olarak görüyorlar.
Kıyaslama uygulaması sürekli, sistematik olmalı ve ‘en iyisi olmak’ amacıyla değerlendirme ve ölçme içermelidir.
Kıyaslama tezini yazarken okuduğumuz analiz ettiğimiz tüm makalelerde, araştırmalarda bu süreci sanki Xerox tetiklemiş gibi idi.
Gelecek durakta “Xerox ve Kıyaslama ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®