Nezaket ve Başarı- VII
This post has already been read 505 times!
Söz Vermek ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Nezaket ve Başarı” kapsamında başlattığımız paylaşım dizisinin önceki duraklarında günümüz yaşamında nezaketin yeri ve önemi, iş yerinde nezaketsizliğin maliyeti, gerçek nezaketin faydaları, nezaket ile açılan kapılar, nezaket ve rekabet avantajı, güvenilirliğe dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Söz Vermek ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Güvenilir insanların nezaket konusunda da başarılı ve bir o kadar da etkileyici olduğunun farkındayız. Güvenilirlik inşasında somut parametrelerden birisi verilen sözler ve bu sözlerin yerine getirilmesidir. Hani derler ya o kişi mi sözüne güvenilmez, o mu verdi bu sözü bırak gitisn daha da ötesinde unut gitsin. Bu ifadeler başlı başına güvenilir olmayanın resmini net olarak zihinlere kazımaktadır.
Değerli ve anlamlı bir gerçek var lütfen sadece tutmak istediğin sözleri ver. Hayır ya da “yapamam” demek zor olabilir, ancak inanılmayacak ya da güvenilemeyecek biri olarak etiketlenmek daha kötüdür. Çünkü tutmayacağınız taahhütlerde bulunmak, ilişkilerde gerçek bir eksiklik yaratır.
Bir dahaki sefere söz vermeye çalıştığında “Ne yapabileceğime bakacağım”, “Sana döneceğim” ya da “Bunu cumaya kadar halledeceğim” dediğinde dikkatli ol.”
İnsanlar söylediklerinizi yapmak istemediğinize dair mesajı aldıktan sonra, güvenilirliğinizi yeniden inşa etmek büyük bir çaba gerektirecektir.
Söz verdiğiniz halde tutamadınız bu sık olmamak kaydı ile özür dileyerek ve bir daha yapmamak şartıyla güvenilirliğiniz yeniden inşa etme çabanız karşılık bulabilir. Tam da bu nokta da aslında hataları kabul etmek ve gerektiği durumda özür dileyebilmek erdemliktir.
Hataların itirafı insanları zayıflatır gibi bir yaygın düşünce var, bu düşüncenin gerçek olma durumu sorgulanabilir. Çünkü bir hatayı kabul etmek sizi zayıf göstermez veya savunmasızlığınızı artırmaz, aslında sizi daha ulaşılabilir ve samimi kılar.
Hangi profil olursak olalım kendi deneyimlerimizden bazılarını hatalarımız sonucu kazanmıyor muyuz? Hatlarımızı ve hatalarımızdan elde ettiğimiz deneyimleri paylaştığımızda daha güvenilir olabilir miyiz?
Hatalarını kabul eden bireyler gerçekçi ve kendileri olabilenlerdir. Bu gerçekten hareket ile nezaketin olmazsa olmazı gerçekçi ve kendin olabilmek oldukça değerli ve anlamlıdır.
Gelecek durakta “Gerçekçi ve Kendin Olmak “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®