Hayatın İçerisinden Gelen 7 Dakika

This post has already been read 636 times!

Kümülatif Bilgi mi?????

 Merhaba Aysel EVRAN paylaşım dostları;

19 Temmuz yazısında bayramda ziyaret edilen hocanın kendisini ziyarete gelen kendi konularında uzman ve oldukça deneyimli her bir bireye cevap vermesi, sohbetin yönünü bir birinden farklı ve bir o kadar da keyifli limanlara uğratmasını paylaşmaya çalışmıştık. Bu kadar geniş fikir – bilgi yelpazesinin sahibi olabilmenin temelinde ne yattığının sorusuna hocanın verdiği cevap zaman içerisinde oluşan anlamlı, değerli ve etkili “kümülatif bilgi” idi.

Kümülatif bilginin nasıl oluştuğuna dair düşünce kuyusuna doğru yol alınca, dalışın derinliğinde cevap kendini netleştirdi. Kümülatif bilgi önce aile de oluşmaya başlıyor, anne, baba , kardeşler, aile geniş ise ve o geniş ailenin içerisinde büyüyorsak, amcalar, halalar, dayılar, teyzeler, büyük anneler, büyük babalar, kuzenler şeklinde geniş aile kendi dairesinin çapını genişletmektedir. Çekirdek ve geniş aileden alınan bilgiler, sonra ilk okul yılları, ilk okul yıllarında öğretmenleriniz, arkadaşlarınız, arkadaşlarınızın aileleri, üst sınıflardaki ablalar – abiler, okuldaki diğer tüm çalışanlar, bunlardan gelenler olur.

İlkokuldan sonra ergenliğe de yavaş yavaş adım atılmaya başlanan ortaokul yılları, burada derslerin ve ders konularının da farklılaşması ile daha fazla sayıda öğretmenler, yine arkadaşlar. Birde bu arada belki değişen mahalleler, bir mahalleden bir başka mahalleye ve de okul ortamının her anlamda değişmesi de olabilir. Taşınan yeni mahallede sakinlerle gelenler. Belki de bazılarımız şehirler değiştirdik, güneyden batı ya doğru yol aldık, bu köklü değişime adaptenin deneyim – bilgi birlikteliği

Ortaokul sonrası lise, lisedeki farklı telaşlar, stresler ve verilen savaşlar ile elde edilen bilgiler. Lise son sınıfa geldiğinizde gireceğiniz üniversite sınavları odaklı oluşan yeni bir deneyim – bilginin dansı.

Tüm yaşamımızı daha derinden şekillendirebilen üniversitenin kendisi kümülatif bilgi menüsünde iyi bir yer alabilir, üniversite sonrası iş hayatı, evlilikler, ayrılmalar… vb kümülatif bilgilerinin hayat tecrübesine dönüşmesi… hocamızın belirttiği kümülatif bilgi oluşma yolculuğunun kendisi burada fotoğrafı çekilmeye çalışılmasının ötesinde de olabilir… siz ne dersiniz?

Gelecek durakta “Bir başka 7 dakika ile Hayatın İçinden Gelenler” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

                                                      YÖNETİMİ®        

Share

You may also like...