A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –X
This post has already been read 499 times!
Tedarik Odaklı Stratejik Analiz ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,
“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik uygulamalarının rolü, verimlilik, elektronik tedarik ve satınalma süreci, satınalma kontratları, satınalma riskinin rolü, sigortalama, etkin risk paylaşımı, stratejik tedarik ve satınalma, etkin operasyon yönetimi tasarımına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Tedarik Odaklı Stratejik Analiz ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Genel anlamda şirketler sanayi, dağıtım veya hizmet sektöründe faaliyette bulunsun olsun, stratejik analiz çalışmalarını odaklandıkları – odaklanacakları bir veya birkaç pazara yönelik seçilen ürün ve hizmetler bağlamında gerçekleştirmektedirler. Stratejik analizin gerekçelerinden birisi faaliyet gösterilen pazarlarda ürün ve –ya hizmet portföyünün doğru şekilde konumlandırılması ve sürekliliğin sağlanmasıdır.
Şirketler topluluğu şemsiyesi altında yer alan gruplar her bir ürün bazında ve belirlenen pazarlardaki ürün grupları bazında stratejik analizlerinin gerçekleştirirler.
Grup olarak stratejik analiz yapılması zorlu olacağından dolayı şirketlerin tercihi her bir Pazar – segment – ürün veya faaliyet alanı odaklı stratejik analizin gerçekleştirilmesidir. Pazar- ürün –segment odaklı stratejik analizin süreci, rekabetçi bir pazar bağlamında belirli bir pozisyonu seçmeyi amaçlamaktadır. Rekabetçi Pazar bağlamında pozisyonun belirlenmesi beraberinde çevrenin özelliklerine bağlı olarak farklı hareket planlarının diğer bir değiş ile stratejik planlarının oluşmasını getirmektedir.
Oluşan stratejik planlar doğal olarak orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulan finansal, insani, teknolojik vb kaynakları içermektedir. Şirkete sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlamayı amaçlayan stratejik analizler ve sonrasındaki stratejik kararlar, orta vadeli kalkınma kadar kısa vadeli karlılığı da hedeflemektedir. Nihai amaç açıkça değer yaratmanın yanı sıra, giriş engellerinin çok büyük olduğu işletmelerde faaliyet göstererek gelecekteki sonuçların korunmasıdır.
İç ve dış stratejik analiz sürecinin olmazsa olmaz SWOT/KZFT – kuvvetli- zayıf yönlerin; fırsatların- tehditlerin analizi oldukça önemli ve değerli bir araçtır.
Gelecek durakta “Tedarik Sürecinde SWOT Analizi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®