A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –VII

This post has already been read 641 times!

Etkin Risk Paylaşımı ??? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik uygulamalarının rolü, verimlilik, elektronik tedarik ve satınalma süreci, satınalma kontratları, satınalma riskinin rolü, sigortalamaya dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Etkin Risk Paylaşımı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri akışında risk konusu masaya geldiğinde alıcının riski daha fazla dikkate alındığını daha fazla yanık olabiliyoruz, aslında konu alış – veriş ise riskler karşılıklıdır. Bu gerçekten hareket ile tedarikçinin en az alıcı kadar riskten endişe duyduğu durumlar ile birlikte bu riskler tedarik sürecinde detaylı analiz edilmelidir.

Tedarikçi ve alıcı arasında riskler dengeli şekilde paylaşılmaması durumunda beraberinde olumsuz sonuçlarını getirmektedir.

Taraflar arasında etkin risk paylaşımının gerçekleştirilmesi adına ; mal / hizmetlerin akışının sağlandığı tedarik pazarında, kalite, maliyet vb parametreler dikkatlice analiz edilmelidir. Kalite ve maliyet malzeme ve hizmetin kendisi ile birlikte kullanıma sunulmasına kadar olan tüm fazları da kapsamaktadır. Örneğin ürünün konulacağı ambalaj malzemesinin üretim işletmesine zamanında teslim edilmesi, bir sonraki uçuşa hazırlanacak uçağın temizliğinin zamanında ve hijyen koşullarında yapılması … vb. bu örneklerde yer alan ürün ve hizmetin zamanında tesliminin ve-ya kullanıma hazır hale getirilmesinin kendine göre kalite standartları bulunmaktadır. İşte bu kalite standartlarının sağlanmaması beraberinde riskleri ve doğal olarak tedarikçi kaynaklı riskleri oluşturmaktadır, bunun sonucunda tedarikçi sağlayamadığı hizmetler sonucunda çeşitli cezai şartlarla karşı karşıya kalabilir.

Kalite bağlantılı risklerin sağlıklı olarak tanımlanabilmesi adına; özellikle kalite doğrulanabilir olduğunda, sözleşmede her zaman bir kalite standardı belirtilmesi ve daha sonra kalite bu standardın altına düştüğünde cezalar verilmesi ve kalite standardın üzerinde olduğunda muhtemelen ikramiye verilmesi tavsiye edilir.

Tedarikçiler üzerinde anlaşmaya varılan kaliteyi düşürmek için farklı maliyetlere sahip olabileceğinden ve bu maliyetlerin alıcı tarafından bilinmemesi muhtemel olduğundan, yükleniciyi kaliteyi sağlamaya teşvik eden ceza düzeyini belirlemek çoğu zaman kolay bir iş değildir.  Risklerin etkin yönetimi, sağlıklı tedarik ve satınalma sürecinin uygulanabilmesi bizleri stratejik tedarik ve satınalma sürecine yönlendirmektedir.

Gelecek durakta “Stratejik Tedarik ve Satınalma“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...