Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -VIII

This post has already been read 538 times!

Gıda Sisteminin Geleceği ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesi, gelecek adına değer yaratmanın detayı, değer yaratma mantığı, yeni bir iş modeli üzerinde çalışılmasına dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Gıda Sisteminin Geleceği “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Günümüz tarımı 50 yıl öncesinin fikirlerine dayanıyor. Mümkün olan en düşük maliyetle mümkün olduğunca üretim yaklaşımına odaklanıyor. Her şeyin hızlıca değiştiği bu dönemde tarımın 50 yıl öncesi yaklaşımla işlemesinin sağlıklı olmadığı konusunda hemen hemen herkes hem fikir durumdadır.

Son dönemlerde tedarik azalmasından dolayı tarım konusuna odaklanan ülkelerin sayısı gittikçe artmaktadır. Bu çerçevede önce tarımın sorunlarının tespit edilmesi ile çalışmalar başlatılır.

Sorun tespitinden sonraki adım tarım ile gelen fırsatlar netleştirilir, bu aşamadan sonra olasılıklar  çerçevesinde seçimler, tercihler şekillendirilir. Tarım ile ilgili sorunların tespiti, fırsatların netleştirilmesi, tercihlerin şekillendirilmesi sürecinde bu dönemdeki ekoloji kritik faktörü dikkate alınır. Bu bağlamda özellikle tarladan sofraya değer zinciri ve atık yönetimi oldukça detaylı çalışılır.

Diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektörü ve alt sektörleri odaklı ihtiyaç planlama ve yönetimi süreci tüm paydaşlarla yapılmasının sağlanması hükümetlerin yönetim programlarında olması kaçınılmazdır. Özellikle 2050 yılına kadar döngüsel tarım veya döngüsel ekonomi gibi hükümet hedefleri gibi toplumsal ve makro ile ilgili konuları ajandalarında mutlaka olmalı.

Bugünden sonra tarım sektörüne çalışılması her anlamda fırsatları beraberinde getirecektir, bunlardan birisi iş gücü piyasasında gelişmeler oluşacaktır.

Tarım sektörünün verimli ve etkin şekilde yönetilmesi adına tarladan sofraya ve hatta sofradan sonrası tüm fazlarının tek tek ve birbirleri ile ilişkili olarak katılımcı ve detaylı tüm sosyal paydaşların masasında olması gereken kritik ötesi önemlidir.

Tarım sektörüne yönelik detaylı paylaşımı başka duraklara bırakarak sürdürülebilirlik sürecinde makro ve mikro analizlerin nasıl gerçekleştirilebileceğine bakalım

Gelecek durakta “Makro ve Mikro Analizler”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...