A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –V

This post has already been read 574 times!

Satınalma Riskinin Rolü ??? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik uygulamalarının rolü, verimlilik, elektronik tedarik ve satınalma süreci, satınalma kontratlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Satınalma Riskinin Rolü” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Satın alma riskinin rolü, sözleşme performansının gerçekleşmesini etkileyebilecek ve oluşumu doğru bir şekilde gerçekleştirilemeyen olayları ifade eder

Tedarik sözleşmelerinin satın alma riskini oluşturmaması adına tedarik sözleşmelerinin ekonomik etkilerinin derinlemesine ele alınması kaçınılmazdır.

Tedarik sözleşmelerinin ana odağını tarafların öngördüğü ve etkilediği tedarik taahhüt stratejileri oluşturmaktadır. Taahhüt edilen yeni bir metronun inşası gibi büyük ve karmaşık inşaatlardaki riskleri, özel olarak tasarlanmış bir ektrüzyon üretim hattında kullanılan makinalara da işaret edebilir. Resturantlara et – sütlü ürünlerin tedariki gibi daha az karmaşık tedariklerde risk, kötü hava koşullarından kaynaklanan geç teslimatlara veya yakıt fiyatındaki ani artışa dikkat çekilebilir.

Satın alma riski gerçek üretim maliyetlerini etkiler, örneğin işleme merkezlerine tedarik edilen endüstriyel yağların istenilen kalitede ve zamanında teslim edilmesi veya kabul edilmeyen kalite kriterlerinde gecikmeli teslimatı işleme merkezlerinde işlenen parçalar ile birlikte parçaların kullanıldığı nihai ürünün kalitesini etkileyebilir. Kalite, teslimat zamanı ve maliyet vb faktörler satınalma riskini oluşturan en yaygın parametrelerdir.

Malzeme arzının azalması veya bulunmama derecesi satınalma riskini daha da yükseltebilir.

Riskler kapsamında en önemlisi, alıcı ve yükleniciler, hizmeti tamamen bozabilecek yüklenicinin temerrüt riski gibi ‘aşırı’ kritik olan parametrenin kendisidir.  

Satın alma sözleşmelerinde, yüklenicinin önceden belirlenemeyen tüm olaylara karşı kendisini örneğin bir sigorta sözleşmesi yoluyla bağışıklık altına alması olası değildir. Bununla birlikte, bir yüklenicinin faaliyetlerinin genişliği ve niteliği, belirli bir tedarik sözleşmesinin kaprislerine karşı kendisini ‘sigortalama’ yeteneği için yararlı avantajlar sağlayabilir.

Gelecek durakta “Sigortalama“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...