İmalat Yönetimi-XIII
This post has already been read 556 times!
Kalite???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliği, çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, ulusal üretkenlik, üretim verimliliği ile gelen rekabet gücüne dair paylaşımlar yapmaya çalıştık
Bu durakta “Kalite ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Kalite, ürün veya hizmetin müşterilerin gereksinimlerini karşılama ve mal veya hizmet satan firma için müşteri memnuniyetini sağlama yeteneğini ifade eder. Genel olarak kalite, müşterinin ürün veya hizmetin amacına ne kadar iyi hizmet edeceğine ilişkin algılarıyla ilgilidir.
Genellikle müşteriler üstün kalitede ürünlerin teslimatı için daha fazla ödeme yapmaya veya beklemeye isteklidirler. Ürün veya Hizmet Farklılaşması: Herhangi bir özel özelliği tasarım, maliyet, kalite, kullanım kolaylığı, garanti vb. İfade eder..
Kalitenin kendisi ürün veya hizmetin müşteri tarafından rakiplerin sunduğu ürün veya hizmetten daha uygun veya çekici olarak algılanmasına neden olur.
Üretim fonksiyonunun etkinliğini ölçen rekabet gücünün bir diğer boyutu tedarikçi olarak güvenilirlik: güvenilirlik konusunda üne sahip yani, vaat edilen teslimat programını yerine getirme veya ürünün hazır bulunabilirliği yoluyla müşteri talebini karşılama yeteneğine sahip bir tedarikçi, güçlü bir rekabet avantajına sahiptir.
Müşteriler, bir öğeye ihtiyaç duyduklarında zamanında teslimat elde etmek için genellikle maliyetten yani fiyattan ve hatta kaliteden ödün vermeye isteklidirler.
Üretim yöneticileri, üretken sistemin her şeyi planlayarak ve koordine ederek zamanında üretim yapma yeteneğini geliştirmelidir. Bu yetenek esnekliği ifade etmektedir.
Esneklik: firmanın müşteriler tarafından talep edilen değişikliklere cevap verme yeteneğine vurgu yapmaktadır. Değişiklikler talep edilen hacimdeki artış veya azalışlarla veya ürün veya hizmetin tasarımındaki değişikliklerle veya teslimat süresindeki değişikliklerle ilgili olabilir.
Daha yüksek esnekliğe sahip bir firma, diğer firmalara göre rekabet avantajına sahip olabilir. Esnek olma yeteneği büyük ölçüde üretken sistemin tasarımına ve firmanın kullandığı proses teknolojisine bağlıdır.
Gelecek durakta “ Zaman“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®