Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – VII
This post has already been read 620 times!
Yönetsel Etik Davranışlar????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında glokal yaklaşımın gerekliliği, glokal yaklaşım ve kültür ilişkisi, kültürel parametreler, kültürel uyum, kültürler arası iletişim, iç ve dış iletişim yetkinliğine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Yönetsel Etik Davranışlar ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Bir ülkede kabul edilemez iş uygulamaları olarak kabul edilen parametreler, iş yapış diğerinde oldukça kabul edilebilir olabilir. Uluslararası iş etiğine olan yüksek ilgi, küresel bir ekonomik köy yaratmanın son eğilimlerini yansıtıyor ve kültürler arası yönetimi hızla odak noktasına getiriyor.
En kesin olarak, ekonomik yaptırımlar, patent ve telif hakları gibi şeylerin yasal önceliğe sahip olmadığı ülkelerde mevzuatın etkinleştirilmesine yol açabilir. O zamana kadar, iş ahlakı kültürler arası ilişkilerde yönetim için önemli bir konu olmaya devam edecektir. Kültür, yönetsel etik davranışları doğrudan etkileyebilir çünkü yöneticiler kültürel değerleri içselleştirir
Yabancı bir kültürde yönetici rolünü üstlenmeden önce, nereden geldiğini anlamaya çalışmalıdır. Küresel arenada faaliyet gösteren şirketlerin yöneticilerinin yenilikçi, geniş ve küresel yollarla düşünme konusunda gerekli yeterliliğe sahip olması ile birlikte yönetsel etik davranışlara dikkat etmeleri beklenir.
Özellikle küresel düşüncenin olabildiğince sistemik, karmaşık ve çok kültürlü olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Küresel düşünceye sahip yöneticiler karmaşık problemleri çözme becerisi ve yürütmenin dünya vatandaşı olarak hareket edebilme yeteneğine sahiptirler.
Küresel arenada da yöneticilik yapacak bireyin farklı kültürler arasında başarılı bir lider olmadan önce, kendi kültürünü açıkça anlamalı ve kültürünü veya geleneklerini diğer kültürlere dayatmaya karşı dikkatli olmalıdır. Yerel kültürü içselleştirmek için hiçbir girişimde bulunmayan yöneticiler, farklı kültürlerde başarılı olması mümkün olmayabilir.
Kendi ülkesi dışında diğer bir değiş ile yurtdışındaki farklı kültürlerde başarılı olan yöneticiler kendi ülkelerinde de başarılı olma potansiyeli yüksektir.
Küresel iş dünyasında faaliyet gösteren şirketler uluslararası yönetici gelişim programını tasarlayarak uygulamaya alırlar
Gelecek durakta “Uluslararası Yönetici Gelişim Programı “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®