İç Denetim Mekanizması – VI
This post has already been read 616 times!
Kurumsal Yönetişim ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
İç denetim mekanizması kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında iç denetimin gerekliliği, önemi, denetim komitesinin oluşturulması, denetim komitesinin üyelerinin özellikleri, iç denetim ve bağımsız denetim ilişkisi, kurumsal hesap verebilirliğin niteliği ve önemine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Kurumsal Yönetişim” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Kurumsal yönetişimin temel ilkelerinden birisi şirketin yönetim kurulunun oluşturulmasıdır. Oluşturulan yönetim kurulunun da en büyük görevi, bir icra kurulu başkanı seçmek, şirketin yetkin ve etik işleyişinden sorumlu üst yönetimini denetlemektir. Yönetim kurulunun bir diğer görevi hissedarlar için değer üretmek amacıyla şirketi etkin ve etik bir şekilde işletilmesini sağlayacak yönetim sorumluluğunun çerçevesinin çizilmesidir.
Çerçevesi çizilen yönetimin temel sorumlulukları :
Hiçbir zaman kişisel çıkarları şirketin çıkarlarının önüne koymamalı veya çıkarlarıyla çelişmemelidir.
Yönetim kurulu ve denetim komitesinin gözetimi altında, şirketin mali durumunu ve faaliyet sonuçlarını adil bir şekilde sunan finansal tablolar üretmek ve yatırımcıların şirketin finansal ve ticari sağlamlığını ve risklerini değerlendirmelerine izin vermek için ihtiyaç duydukları açıklamaları zamanında yapabilmek.
Kurumun işleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve görevlerini yerine getirirken makul özen ve titizlik göstermelidir.
Şirket yönetimini etkileyen kararlara katılmaktan doğrudan sorumlu oldukları için kurumsal gelişmelerden haberdar olmalıdırlar.
Şirket tarafından ihmal edilmeleri sonucu meydana gelen kayıplardan sorumlu tutulabilirler
Yönetim tarafından hazırlanan finansal tabloları denetlemek üzere bağımsız bir muhasebe firmasını görevlendirmek ve bu tablolar hakkında genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine dayalı bir görüş bildirmek yönetim kurulu ve denetim komitesinin sorumluluğundadır.
Yönetim kurulu, denetim komitesi ve yönetim, şirket veya çalışanları tarafından dış denetçinin bağımsızlığını tehlikeye atacak hiçbir işlem yapılmamasını sağlamak için uyanık olmalıdır.
Kurumsal yönetişimi geliştirmenin en etkili yolu, en yüksek dürüstlük derecesine sahip uzun vadeli hisse sahibi değeri üretmeye odaklanan iş dünyasının vicdani ve ileriye dönük eylemlerinden geçmektedir.
Kurumsal yönetişimde yönetimi kurulları, denetim kurulları ve yöneticiler kadar kurumsal hesap verebilirlik çerçevesinde sorumlu olan diğer aktörlerde bulunmaktadır.
Gelecek durakta “Kurumsal Hesap Verebilirliğin Diğer Aktörleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®