Global Düşün – Lokal Uygulama : Glokal – I
This post has already been read 771 times!
Glokal ve Gerekliliği ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Uluslararası pazarlarda çeyrek asırdan fazla bir süredir faaliyetlerini sürdüren şirketler de zaman zaman ciddi krizleri yönetiyor buluyoruz kendimizi. Tüm bu krizlerin kökenlerinden birisi global olarak geliştirilen stratejilerin yerel uygulamalarında kültürel dönüş anahtarını devreye almayı diğer bir değiş ile yerelin detaylarını dikkate almayı gözden kaçırıyorlar.
Yeniden ve yeniden neredeyse benzer krizin yaşanmaması adına şirketlerden birisinde odaklanılmış başlatılan “Glokal bakış” eğitim programının bazı anahatlarını paylaşıma sunmaya karar verdik.
Glokal bakışa niçin ihtiyaç vardır? Glokal yaklaşımdan neler anlaşılmaktadır? Sorularına cevap bulmaya çalışarak yolculuğu başlatalım. Her ülkede belirli kültürler vardır. Buna karşılık, çoğu işletmenin çeşitli farklı kültürleri vardır çünkü şirket içinde çalışan farklı insanlar vardır. Aynı dine, dile, inanca ve değerlere sahip insanlar bir kültürü paylaşır. Uluslararası arenada faaliyet gösteren şirketlerin kritik başarı faktörlerinden birisi farklı kültürlerden insanları yönetme sanatına sahip olabilmek, bunun için de onların farklı değerleri, gelenekleri ve çeşitli hedeflere ulaşma yollarını dikkate alabilmektir.
Ana şirket yöneticisin, göçmenlerin faaliyet gösterdiği yerel kültürü içselleştirmeyi reddettiği veya yetersiz kaldığı ev sahibi- yerel ülkede bulunan bazı sorunları ortaya çıkarır.
Erken bir reçete için özellikle çok uluslu şirketler her zaman küresel düşünülmeli ve yerel hareket edilmelidir.
Çok uluslu şirketler, yalnızca yabancı ülkelerden kaynak alıp satmak yerine, mal ve hizmet yelpazesini kapsayan tam entegre operasyonlara doğrudan yatırım yapmaktadır.
Çok uluslu şirketler dünyanın teknoloji, pazarlama ve üretken kaynaklarının büyük ve büyüyen bir payını kontrol etmektedir. Çokuluslu şirket olmanın gerekçeleri neler olabilir?
Şirketlerin çokuluslu olma konusundaki gerekçeleri:
pazarlarını büyütmek, pazar –ürün – hizmet çeşitlendirmek, hammaddeye kolaylıkla ulaşmak,
yeni teknolojileri kullanabilmek,
üretim verimliliği sağlamak,
politik savaşlardan ve bununla birlikte gelen bürokrasiden kaçınmak, sendikalaşmayı etkin yöneterek işçilik maliyetlerini azaltabilmek.
Sonuçta gerekçeleri ne olursa olsun, başarılı çokuluslu şirket “Küresel Düşün, Yerel Hareket Et” sloganıyla hareket eder.
Tam da bu nokta da işin zor kısmının “yerel davranmak” olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Gelecek durakta “Glokal Yaklaşım ve Kültür İlişkisi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®