Sorumlu İnsanlar İle Dünya Daha Güzel –IX
This post has already been read 816 times!
Verilen Sözlerin Yanında Durmak?????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Sorumlu İnsanlar İle Dünya Daha Güzel “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarda sorumluluk- hesap verme ve güvenme ilişkisi, suçlama ile sorumluluk – hesap verilebilirlik ilişkisi, hesap verilebilirlik ile sorumluluk arasındaki fark, hesap verilebilirlik kültürünün oluşumunda liderlerin rolü, diğer insanlara katkıda bulunmak, insanların listesinde yer alınması, taahhütlerin yerine getirilmesi, yapısal bütünlüğe dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Verilen Sözlerin Yanında Durmak ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Sözlerinin yanında durabilen insanlar aslında sözlerinin sahibi olmak ile birlikte gerçekleştirecekleri faaliyetlerin sahibi diğer bir değişle sorumluluklarının bilincindedirler. Sözünün ve faaliyetlerinin sahibi olmak ne demek? Diye soranlar olabilir. Bir arkadaşımıza yarın sabah saat 09:00 da bir kahve sözü verdiğimizi düşünelim. Sabah erkenden uyanıp, huzurlu bir şekilde söz verdiğimiz arkadaşımızla kahve içmeye gitmek için gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerin sahibiyiz ve dolayısıyla verdiğimiz sözünde sahibiyizdir.
Sabah 09:00 da kahve içmeye gitmek için belki biraz erken uyanabiliriz veya öncesinde birkaç işimizi de yapmak durumunda kalabiliriz. Erken kalkmak ve bazı işleri tamamlamak verdiğimiz sözün yanında olmanın ve sorumluluğunun gereğinin gerçekleştiririz.
Sözünün yanında olan sorumlu insanlar özel de nasıl hareket eder? Gerçek hesap verebilirlik insanların davranışlarında yatar. Sorumlu insanlar verdikleri sözler konusunda hem dikkatli hem de bilinçlidirler. Sözünün yanında durabilmek şirketler için de çok kritik bir durumdur. Örneğin bozulan bir cihaz için bize hizmet veren servisin defalarca söz verip servise gelmemesi, randevusunu sürekli değiştirmesi sonucunda sadece o servise değil o servisin temsilcisi olan markaya güven sarsılır.
Yakın zamanda bu konuda bir şirketin sahibinin ödemesi için muhasebe birimine şirketin sahibinin korona olduğun söyleyin demesi, bırakın sözlerin yerine getirilmesi, yapması gereken ödemeleri ertelemek için olamadığı hastalığı kullanması ne kadar ahlakidir? Ve bu şirketin sahibinin kendisi ve şirketin güvenirliliği sarsılmaya başlayacak ve belki bir gün bu şirket pazardaki yerini kayıp edecek.
Özetle bu şirket sahibi söz tutmamanın bir ilişkide güveni nasıl etkilediğinin ve pazarda işlem yaparken güvenin ne kadar önemli olduğunun farkında değil.
Gelecek durakta ”Verilen Sözler ve Değeriniz” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®