Aile Şirketlerinin Gelecek Nesillere Devri–III

This post has already been read 703 times!

Ruhun Devredilmesi???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile Şirketlerinin Gelecek Nesillere Devri “ kapsamında başlattığımız yolculuğumuzun önceki duraklarında UND – güçlü bir gelecek, sağlıklı devir için kritik sorulara dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Ruhun Devredilmesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Aile şirketlerinde gelecek nesillere devir edilen yönetim, mülkiyet ve ortaklık olması ile birlikte aslında özellikle mülkiyetin ruhu da transfer edilir. Mülkiyetin ruhu nasıl transfer edilir? Bir aile şirketi içerisinde doğan bir birey olduğumuzu hayal edelim. Doğduğumuz ailede ebeveynlerimizin iş zihniyetini otomatik olarak miras alıyoruz. Bu mirasın derinlerinde ailemizin temel değerleri yer almaktadır ve büyüdüğümüz aile ortamında bu değerleri toplarız.

Ailenin sahip olduğu mülkiyetin ruhunun transferini kuvvetlendirilmesi için : gelecek nesil üyelerinin ebeveynlerinin, büyükanne ve büyükbabalarının düşünceleri, kültürü, fikirleri, değerleri ve vizyonu ile özümsenmesi için birlikte vakit geçirmeleri ve birbirleriyle etkileşime girmeleri gerekir.

Günümüz koşullarda ve özellikle sosyal medyası, ruhun transferini zayıflatmaktadır değil mi? şartlar ne olursa olsun, aile şirketlerinin mülkiyet ruhunun devrini başarılı şekilde gerçekleştirmeleri için aile şirketlerinin gelecek nesillere devri sağlayacak  ardıllık planlamasını bir yatırım olarak görmeleri kritik bir gerekliliktir. Sorunsuz ve adil bir geçiş sağlamak için zaman, çaba ve para yatırımı gerçekleştirilmelidir.

Her bir yatırımın geri dönüşü hesaplanır veya bu parametreye odaklanılır. Gelecek nesillere mülkiyet ruhunun devrinin yatırımın geri dönüş oranı yapılan yatırım ile ilişkilidir.  Bilindiği üzere yatırımın geri dönüşü; nihai bir sonucun veya ödülün belirlendiği yerlerde- konularda, insanların belirli bir göreve yatırım olarak zaman ve çaba ayırma gayretlerinin kendisidir.  Aile işletmelerinin de ardıl planlama yolculuğuna çıkmasındaki yatırım getirisi, nihayetinde yeni neslin elindeki işin başarısı ve sürekliliğidir. Devir teslim sürecinde yatırımın geri dönüşü oldukça soyut bir ölçü veya göstergedir, çünkü bu kapsamdaki başarının ve sürekliliğin ölçülmesi ve izlenmesi çok zordur.  Çünkü ardıllık eylemi bir gecede gerçekleşen bir olay değildir; aksine, bir yolculuktur. Bu yolculuğun kendine özgü anahtar performans göstergeleri vardır.

Gelecek durakta “Anahtar Performans Göstergeleri”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...