Aile Şirketlerinde Yönetim –XII

This post has already been read 718 times!

İkilik Faktörü ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Yönetim” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında aile üyelerinin yönetimde olması, istihdam politikaları, aile üyelerinin aile şirketi dışında çalışmaları, aile üyesinin şirkette konumlandırılması, istihdam edilmeyen aile üyeleri, insan kaynakları politikaları, kardeşler ve kuzenler arası rekabet, rekabet yönetimi, yönetim kurulu, yönetim kurulunun oluşumu, karma yönetim yaklaşımına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “İkilik Faktörü ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İkilik faktörü aile şirketlerinde karma yönetime geçişte karşımıza çıkan bir kavram. Aile şirketinin yönetim takımının üyelerinin yarısının aile üyelerinden ve yarısının profesyonellerden oluşan karma yönetim süreci tetikleyen faktörlerden birisi de kurucu üyelerden birisinin emeklilik durumudur.

Emeklilik konusu ile birlikte emekli olacak aile üyesinin yerine aile üyelerinden veya profesyonellerden kimin geçeceğinin belirlenmesi “ikilik” parametresini gündeme getirmektedir.

İkilik faktörünün bir başka gerçeği ise emekli olacak mevcut liderden hayatında anlamlı bir şeye geçiş ve yeni liderin başarılı şekilde başlangıç yapması durumunun yaşanmasıdır. Başarılı geçişlerin çoğu zaman alır ve başarı olasılığını artırmak için tasarlanmış süreçleri içerir. Geçiş dönemleri, emeklilik politikaları ve ardıllık planlaması, emlak ve finansal planlama ile ve işletmenin stokunu kimin kontrol edeceği sorusuyla bütünsel olarak ilgilidir.

Dikkat edilmesi ve göz ardı edilmemesi gereken faktör emeklilik konusunun zor bir konu olduğu. Zor olan bu konuyu sağlıklı şekilde yönetebilmek adına sorulması gereken kritik sorulardan birisi ve soruya verilebilecek cevap :

Bir aile liderinin hayatına devam edip aile mirasını devretme zamanı ne zaman? Doğru zaman, işletmenin durumuna, yakın vadeli beklentilerine, mevcut liderin sağlığına, verimliliğine ve etkinliğine ve aile işini müreffeh tutmak için nitelikli, test edilmiş ve güvenilir bir halefin bulunup bulunmadığına bağlıdır.

Görevi devir edecek, emekliye ayrılacak kurucu lideri de lütfen sağlıklı şekilse anlayalım. Çünkü ihtiyaç duyulmak, faydalı ve önemli hissetmek ve ölüm korkusu normal insan duygularıdır. Tecrübelerime dayanarak, devir meselesinin öncelikle duygusal olgunluk ve değerler meselesi olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bu bağlamda ardıllık planlaması oldukça sağlıklı tasarlanıp uygulamaya alınmalıdır.

Gelecek durakta “Ardıllık Planlaması”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...