Eleştirel Düşünce Yolculuğu-VI

This post has already been read 728 times!

Dilin Gücü ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Eleştirel Düşünce Yolculuğu” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında eleştirel düşüncenin çerçevesi, eleştirel düşünen bireylerin karakteristik özellikleri, eleştirel düşünmenin yapı taşları, açık fikirli olmak, eleştirel düşünmenin özellikleri, eleştirel düşünmenin elementlerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Dilin Gücü” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hangi konu da çalışılırsa çalışılsın ve yaşamın hangi fazında olursak olalım dilin gücü oldukça değerlidir. Her zaman söyleyeceklerimiz önemlidir. özellikle ne düşündüğümüzü söylemek için kullandığımız kelimeler oldukça önemlidir.

Bildiğimizi kabul edelim veya etmeyelim dil her zaman tarafsız değildir. Dil ikna edici, zorlayıcı, stresli..vb olabilir. Dil düşüncemizi, tutumlarımızı, inançlarımızı ve davranışlarımızı olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.

Hani derler ya velhasıl dil güçlüdür. Eğer dil o kadar güçlü olmasaydı, tüm zamanlarda ve çağlarda, toplumların yaşamlarına damga vuran liderler onu kontrol etmek için bu kadar çaba sarf etmekten rahatsız olmazlardı. Bir diğer gerçek dili kullanma şeklimiz cinsiyetçiliği, ırkçılığı, milliyetçiliği, bağnazlığı ve önyargıları güçlendirebildiği gerçeğidir.

Dilin bizim üzerimizde büyük etkisi var. Bu yüzden öncelikle dilin hayatımızdaki gücünü takdir etmemiz gerekiyor. Dilin farkında olun, çünkü tüm düşüncenin dilbilimsel yönleri vardır. Bunu kabul ederek, şimdi dilin bizi nasıl etkileyebileceğini bakalım. Hepimiz insanların etki için yemin ettiğini biliyoruz. Ve insanlar yalan söylemek, manipüle etmek, aldatmak, ipucu vermek, şaka yapmak, çağırmak vb. İçin dil kullanırlar.

Kelimelerin retorik gücü veya retorik anlamları vardır. Kelimelerin muazzam ikna gücü vardır. Onların gücü duygularımızı, imgelerimizi, tutumlarımızı ve eylemlerimizi etkiler. Retorik, ikna edici yazının incelenmesini ifade eder. Retorik hakkında etkili şekilde yazan Eski Yunan filozofu Aristoteles’dir. Günümüzde Aristoteles’in eserleri eleştirel düşünme derslerinin yanı sıra film senaryosu ve oyun yazarlığı derslerinde de kullanılmaktadır.

Retoriğin etkili bir şekilde birçok kullanımı vardır. İyi bir yazar söylemi ruh hali, mizah, öfke, korku yaratmak veya aldatmak için kullanabilir. Bu nedenle, retorik aygıtları tanımanız önemlidir.

Gelecek durakta “Retorik Aygıtlar“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...