İmalat Yönetimi-IX

This post has already been read 776 times!

Verimlilik???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Verimlilik” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İş organizasyonları için hayati önem taşıyan verimlilik, niçin rekabet edebilirlik ile eş anlamlıdır?

Verimlilik, kaynakların etkin kullanımı ile ilgilidir, rekabetçilik, bir kuruluşun rakiplerine kıyasla pazarda ne kadar verimli olduğuyla ilgilidir ve strateji, bir kuruluşun amaçlarını ve hedeflerini gerçekleştirirken aldığı yönü belirleyen genel eylem planları ile ilgilidir.

Tüm kuruluşların stratejik kararlarına yön veren iş hedefleri ve stratejileri olmalıdır. Günümüz iş ortamında, kuruluşlar hayatta kalmaları ve büyümeleri için etkin bir şekilde rekabet edebilmek için stratejilerini değişen koşullara uyarlamak zorundadır. Üstün iş performansı elde etmek için, bir kuruluş hem operasyonel etkinliğe hem de iyi bir stratejiye sahip olmalıdır.

Operasyonel etkinlik, bir firmanın benzer operasyonları ve faaliyetleri rakiplerinden daha iyi gerçekleştirme kabiliyetidir. Firmalar, üstün karlılık elde etmek için operasyonel etkinliklerini sürekli olarak iyileştirmelidir, ancak operasyonel etkinlik tek başına uzun vadede başarılı bir şekilde rekabet etmek için yeterli olmayacaktır.

Rakipler, yeni teknolojileri, patentli olmadıkça yeni ürün tasarımlarını, üretim süreçlerini ve yönetim tekniklerini hızla taklit edebilir. İşte bu gerekçeden dolayı  pazar liderlerinin rekabetçi bir strateji benimsemeleri gerekir. Rekabet stratejisi, firmanın pazarda nasıl rekabet edeceğine dair bir plandır. Etkili bir rekabet stratejisi, özellikle küresel pazarlarda rekabet eden pazarlarda kritik önem taşır.

Rekabet stratejisinin özü, bir firmanın ürününü rakiplerinden nasıl farklılaştırdığıdır. Üretim yöneticileri için zorluk, sadece operasyonel etkinliği elde etmek için şirketlerinin operasyonlarını iyileştirmek değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmek için operasyonel verimliliğin nasıl kullanılabileceğini belirlemektir. Verimlilik kadar üretkenlik de çalışılması gereken faktörlerden birisidir.

Gelecek durakta “Çok Faktörlü Üretkenlik Hesaplamaları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...