Aile Şirketlerinde Yönetim –VII

This post has already been read 854 times!

 Kardeşler ve Kuzenler Arası Rekabet???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketlerinde Yönetim” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında aile üyelerinin yönetimde olması, istihdam politikaları, aile üyelerinin aile şirketi dışında çalışmaları, aile üyesinin şirkette konumlandırılması, istihdam edilmeyen aile üyeleri, insan kaynakları politikalarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Kardeşler ve Kuzenler Arası Rekabet ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

21 yıllık çalışmalarımız sırasında kardeş sayısı ikiden fazla olduğu, kuzen sayısının da üç ve yukarısında olduğunda kardeşler ve kuzenler arasında rekabetin kaçınılmaz olduğuna tanık olabiliyoruz.

Kardeşler ve kuzenler arası rekabetin pozitif bir şekilde yönetilmesi çalışmalarında da aktif rol alıyoruz.

Her olguda olduğu gibi rekabetinde tatlısı iyidir ve tercih edilir. Bireysel ve kurumsal yıpranmalara yol açan rekabet bırakın tercih edilmesini, o ortamı terk en iyi çare olabiliyor.

Pazarda ürün ve hizmetleri bulunan markaların- şirketlerin rekabetinde ortaya çıkan olgu nedir? Kendini gösterme, markayı – ürünü – hizmeti görünür kılmak.

Aile üyeleri arasındaki rekabette de her bir birey kendini kanıtlamak ister, görünürlüğünü artırmak ister. Özellikle başarılı aile şirketi kurucularının çocukları, ailelerinin saygısını kazanmak ve kendi değerlerine göre yargılanma fırsatı bulmak istiyorlar. Günün sonucunda insanlar her anlamda kazanmak ve diğer aile üyelerinden daha iyi olmak istiyor.

Aile şirketlerinde aile üyelerinin arasındaki rekabetin en kritik olanı ve zaman zaman savaşlara yol açan kritik durumlarda birisi aile üyelerinin genel müdür, başkan, başkan yardımcısı, icra kurulu ve-ya yönetim kurulu üyesi vb olma istekleridir. İcra kurulu ve yönetim kurulu üyesi olmak için şansları fazla olabilir, fakat başkan olma şansı az olabilir. işte az olan başkan vb pozisyon – rol için ciddi rekabet oluşmaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz üzere problem olan rekabetin kendisi değil, rekabetin yıkıcı etkisini azaltılarak  nasıl yönetildiğidir.

Gelecek durakta “Rekabet Yönetimi ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...