Etkili Yönetim Sırları -XIII
This post has already been read 534 times!
Delegasyon Sürecinin Yapı Taşları ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Etkili Yönetim Sırları” ile ilgili başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında yönetim, yöneticiliğin kilit soruları, yönetimin temel performans göstergeleri, performansa standartlarının oluşturulması, odaklanmak, yönetimin hayati fonksiyonları, planlama, organizasyon, personel seçme, delegasyon, denetim, raporlama ve İletişim, performans yönetim sistemi, performans – iş sonuçları ile ödüllendirme İlişkisi, zaman yönetimi ile seçme yeteneği arasındaki ilişki, performans geliştirme reçetesi, aniden gelişen durumların yönetimi, delegasyona dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Delegasyon Sürecinin Yapı Taşları “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Delegasyon sürecinin yapı taşları:
Görevlerin devir edileceği adayın gerçekleştireceği faaliyetler kapsamında gerekli olan beceri, güven, yetenek veya motivasyona sahip olma seviyesinin analiz edilmesi.
Bu analiz oldukça önemlidir, çünkü kişi seçiminiz, gerçekleştirilen ve gerçekleştirecek faaliyetlerin nihai sonucunun kalitesini, görevin başarılı olup olmadığını veya başarısız olup olmadığını büyük ölçüde belirleyecektir.
Görevi devir alacak kişiyi seçerken istediğiniz sonuçları ve bu sonuçları neden istediğinizi açıklanması. Delegasyon sürecinde en büyük darboğaz iş ve iş sonuçlarının gerekçeleri ile netleştirilmemesidir. İnsanlar talep edilen işlerin gerekçelerini ne kadar iyi anlayabilirse, veya görevin neden önemli olduğunu bilirse, görev atanan kişi görevin yerine getirilmesinde karar vermek için çok daha fazla esnekliğe sahip olacaktır. Esneklik ile birlikte arzu ettiğiniz sonuçları elde etmede daha yaratıcı ve yenilikçi olma isteği artacaktır.
Görev atamasında yanlış anlamalardan kaçınmak için tüm sürecin yazılı olarak paylaşılması, aksine sözlü olarak bir görev verildiğinde, yanlış anlama olasılıkları oluşur. Sözel görev verilmesinin yol açtığı darboğazlardan birisi; çalışanlarınız ofislerine veya masalarına geri döndüklerinde, onlardan ne yapmalarını istediğinizi, ne zaman ve hangi standarda göre faaliyetlerini gerçekleştirmeleri gerektiğin neredeyse unutmuş olacaklar. Bu ve buna benzer dar boğazların oluşmaması çalışanların ödevi yazmasını ve daha sonra size geri okumasını sağlayın.
Delegasyon sürecinin tamamlanmasına ve her parametreyi netleştirmesine rağmen müdahale sendromunu atlatamayanlar süreci baltalamaktadırlar
Gelecek durakta “Müdahale Sendromu” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®