Satış Yönetim Süreci-XIII

This post has already been read 699 times!

Satış Stratejilerinin Oluşturulması ve Geliştirilmesi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

“Satış Yönetim Süreci” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında satış yönetim sürecinin sürdürülebilirliğini etkileyen ne iş yapıyoruz?  Sorusunu cevaplamak ile birlikte müşterileri tanımayı sağlayacak sorular, şirketin temel yetkinliklerinin belirlenmesi, pazarlama sürecinin doğuşu, patentler ve patent yasaları, marka imajını etkileyen faktörler, ürün grupları, fiyat, dağıtım ve satış promosyonları, reklam ve tanıtım, tüketim malları kanalları, katalog, web ve acentelar aracılığıyla satışlar, müşterilere erişim, müşteri satın alma sürecinin kolaylaştırılmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Satış Stratejilerinin Oluşturulması ve Geliştirilmesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Satış stratejileri oluşturulurken temel de dikkat alınacak kritik faktörlerden birisi; faaliyet gösterilen mevcut pazarlar ve giriş yapılacak potansiyel pazarlardaki değişikliklerin derinlemesine analiz edilmesidir. Pazarlardaki rekabet şiddetinin gittikçe artış göstermesinden dolayı pazarlardaki değişimlere verilecek cevaplardaki  gecikmeler af edilemez.

Satış stratejilerinin oluşturulmasının gerekçeleri :

Firmalar çeşitli stratejik seçenekler üzerinde seçim yapmak zorundadırlar. İş ortamı sürekli değişiyor ve zamanında kararlar almaya çağırıyor. Yangın söndürme planları yerine uzun menzilli görüş gereklidir.

Piyasaların karşılaştığı gerçek sorunları anlamak için stratejik analiz gereklidir. Kaynak tahsisi, işe yaramaz görevlerin tahsislerden çıkarılmasını sağlamak için planlanmalıdır. Hem yatay hem de dikey iletişim ve kontrol sistemleri yerinde olmalıdır.

Firmalar yeni ürünler sunmaya devam ediyor, ürün çeşitleri ve tanıtım zamanlaması stratejik öneme sahip, çünkü yanlış zamanlama felaket ürün lansmanı ile karşılanabilir.

Yanlış pazar segmenti seçimi, dağıtım kanalları, fiyatlandırma lansman hatalarına neden olabilir.

Pazarlama stratejisi, rekabette var olan üretim birimlerinin türleri ve bunların kaçının var olduğu dikkate alınarak gerçek zemin durumu dikkate alınarak yapılmalıdır. Pazarlama stratejilerinin geliştirilmesini etkileyen faktörlerden birisi çalışılan pazarın durumudur. Faaliyet gösterilen pazarın ortamını – iklimini tetikleyen faktörler genel çevre ve rekabet ortamıdır. Doğru stratejileri geliştirmek için pazar ortamını ve rekabetçi durumları anlamak gerekir. Bunun içinde dış ve iç çevre analizlerinin gerçekleştirilmelidir. 

Gelecek durakta “Dış ve İç Çevre Analizleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...