Tüm Yönleriyle Aile Şirketleri
This post has already been read 20701 times!
Ebeveynlerin hatırlatmaları dışında ilk emekleme ve ilk adımlarla yürümeye başlamanın zorluğunu ve heyecanını kaç kişi hatırlıyordur. Ayakta durabilmek ve kendine yetebilmenin de ilk komutları olan ilk adım atışlarımızın zorluğunu ve heyecanını
hatırlamak mümkün olmazsa dahi ilkokula başlangıcımızın, iş yaşamının ilk günlerinin zorluğunu ve heyecanını unutmamız ne mümkün.
İlk başlangıçlardan birisi olan SATSO XYZ aylık dergisinin bu sayısında bilgi paylaşım sürecinin zorluğu ve heyecanı bana ilkokula başlamanın zorluğunu ve heyecanını hatırlattı.
Bu ilk buluşmamıza isterseniz şu soruları cevaplandırarak başlayalım: Bilgi paylaşımımız bu durağına neden ‘Tüm Yönleriyle Aile Şirketleri’adını verdik? ve birlikte nasıl yol alacağız? Aile şirketlerinin tüm dünya da olduğu kadar Türkiye’de de sosyo ekonomik yaşam üzerinde hayati rol oynadıkları için bu durağımızdaki bilgi paylaşımına ‘Tüm Yönleriyle Aile Şirketi’ adı verildi.
Aile şirketlerinin tüm dünya da ve Türkiye’de sosyo ekonomik yaşam üzerine etkilerinin ne kadar hayati boyutta olduğunu bazı rakamlara şöyle bir bakarak anlayabiliriz.
Dünyadaki aile şirketlerinin sayısı dünyadaki tüm işletmelerin % 80’i civarındadır.
ABD’de 18 milyondan fazla işletme hayatını sürdürüyor ve bunların % 90’ından fazlası aile şirketidir.
ABD’de de en büyük 500 firmanın üçte biri aile şirketidir.
En büyük 100 şirketin; İtalya’da 43’ü, Fransa’da 26’sı, Almanya’da ise 17’si aile şirketidir.
Tüm şirketler içinde aile şirketlerinin oranına baktığımızda ise : İtalya’da tüm şirketlerin % 99’u, Türk şirketlerinin % 90’dan fazlası, Almanya ve Meksika’da % 80’i, Avustralya ve Şili’de % 75’i aile şirketidir.
Sosyo ekonomik yaşam üzerinde bu kadar hayati rol oynayan aile şirketlerinin uzun ömürlü olmaları kaçınılmazdır, bu kaçınılmazlığı gerçekleştirmenin bazı kilometre taşları vardır. Şirketlerde bireyler gibidir. Nasıl mı? Şirketlerde doğarlar bir anneleri veya babaları yani kurucuları vardır. Kurucular şirketi doğurmanın heyecanında gecesini gündüzüne katarak belki de uykusuz 72 saat çalışarak çocuğunu büyütür. İşte bu çocuk gün gelir delikanlı veya genç bir kız olur. Genç kız ve delikanlı da büyüyerek yeni evlatlara sahip olabilir. Kurucu lider kurduğu şirkete yeni şirketler katabilir. Gün gelir şirkette her canlı gibi ömrünü doldurabilir yani ölebilir. Canlılar ölmemek için neslinin devamı için evlat ve torun sahibi olur. Şirketlerinde ölmemesi diğer bir değişle sağlıklı olarak hayatına devam etmesi adına çalışmalar yapması gerekir. Evet gerekir de ne gerekir diye sormaya başladınız. İsterseniz nelerin yapılmasını gerektiğini gelecek sayımıza bırakalım ve de birlikte ne yapılması gerektiği konusunda beyin fırtınası yapalım.
Gelecek sayımızda aile şirketlerinin uzun ömürlü olmasını sağlayacak sırları paylaşacağız
Sevgiyle kalın
AYSEL EVRAN
- Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı.
- aevran@etsupervizor.com
- ayselevran@ttmail.com
- www.etsupervizor.com