Malzeme Yönetimi-IX
This post has already been read 769 times!
Entegre Satın Alma Yaklaşımının Avantajları???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Entegre Satın Alma Yaklaşımının Avantajları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Entegre Malzeme Yönetimi kavramının avantajlarından bazıları şunlardır:
Malzeme işlevinin tüm yönleriyle ilgili otoritenin ve sorumluluğun merkezileştirilmesi yoluyla daha iyi hesap verebilirlik.
Malzeme Yönetimi departmanı ve kullanıcı departmanları arasında daha iyi koordinasyon.
Malzeme planlama, satın alma, mağazalar ve envanter kontrol departmanları arasındaki daha iyi iletişim ve koordinasyon sayesinde daha iyi performans – hepsi Malzeme yönetimi altında organizasyonel olarak entegre edilmiştir.
Elektronik veri işlemenin kullanımı malzeme işlevini merkezileştirerek, malzemelerle ilgili tüm bilgiler tek bir malzeme yönetim bilgi sistemi altında merkezileştirilebilir.
Bu, daha iyi kararlara yol açan verilerin toplanmasını, harmanlanmasını ve analizini kolaylaştırır.
Malzeme yönetimine sistem yaklaşımı; malzeme yönetimi fonksiyonu altında entegre olan birbirine bağlı işlevler olarak malzeme planlaması, satın alma, depolama ve Envanter kontrolü gibi malzeme yönetiminin çeşitli işlevlerinin gerçekleşmesine odaklanır.
Tam da bu noktada sistemin tanımına ve detayına bakalım. Bir sistem, belirtilen veya önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için birlikte çalışan herhangi bir birbiriyle ilişkili parça veya bileşen grubu olarak tanımlanabilir. Büyük bir üretken sistem, her biri toplam üretken sistemin bir alt sistemi olan birçok bölüme sahip bir teknik sistemin yanı sıra bir sosyal sistem olarak görülür.
Örneğin, üretken bir sistem, giriş, dönüşüm süreci, çıkış ve kontrol olmak üzere dört ayrı ve temel parçaya sahiptir. Çıkış, kontrolü kolaylaştırmak ve istenen hedeflere ulaşmak için gerektiğinde düzeltici önlemler almak için bir geri besleme döngüsü aracılığıyla girişe bağlanır.
Gelecek durakta “Açık Sistemler “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ