Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri Yönetimi-XX

This post has already been read 753 times!

Risk Yönetim Sürecinin Geliştirilmesi  -???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Ekim 2020’de “Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bu durağında “Risk Yönetim Sürecinin Geliştirilmesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Firmalar risk yönetimi süreçlerini iyileştirmek için sürekli çaba göstermelidir. Risk ele alındığında, risk azaltma planlarının sonuçlarını belgelemek ve neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını vurgulamak için çaba gösterilmelidir. Risk yönetim sürecinde elde edilen deneyimler ve çıkarılan dersler kuruluşlar arasında paylaşılmalı ve risk yönetimi sürecini iyileştirmek için kullanılmalıdır. Bir firmanın sürecini iyi işleyen risk yönetimi süreçlerine sahip diğer firmalara karşı kıyaslamak, en iyi uygulamaları tanımlayabilir ve bir firmanın sürecini daha sağlam ve etkili hale getirmeye yardımcı olabilir.

Tedarik zinciri risklerinin etkin yönetilmesi için :

Potansiyel olarak neyin yanlış gidebileceğini analiz edilmesi

Farklı risk türleriyle başa çıkmak için olası alternatiflerin tanımlanması ve analiz edilmesi

Yüksek risk faktörlerini azaltmak için çeşitli alternatiflerin düşünülmesi.

Aksaklıklarla başa çıkmak için planların geliştirilmesi : kesintilerle başa çıkmak için ne yapılması gerektiğini, ne zaman yapılacağını, nasıl yapılacağını ve kimin yapacağını özetlemeyi içerir.  Planları yürütmek için çalışanlara sorumluluk ve yetki vermesi gerekir.

Risk oluşum sürecindeki durumun izlenmesi : Şirketler riskleri izlemek için bir sistem geliştirmelidir. Öncü göstergelerin izlenmesi, kontrol dışı koşulların belirlenmesi için kontrol sınırlarının belirlenmesi, tedarikçiler ve müşterilerle iki yönlü iletişimin sürekli olarak yapılması ve görünürlük sistemlerinin yerinde olması gerekir.

Planın uygulanması : Aksamalar meydana geldiğinde, uygun planlar etkinleştirilir ve bu planların olumsuz etkiyi azaltmadaki etkinliği sürekli olarak izlenir ve gerçek zamanlı olarak ayarlamalar yapılması gerekir.

Son olarak, tedarik zincirleri daha küresel hale geldikçe, şirketler tedarik zincirlerinde izlenebilirlik yeteneklerine sahip olduklarından emin olmalıdır. Bu çok önemlidir, çünkü kaynağı izole etmeden sorunu çözmek zordur. Bu konu, gıda ürünleri, evcil hayvan gıdaları ve farmasötiklerde kirlenme sorunları nedeniyle acil hale gelmiştir

Gelecek durakta “Risk Azaltma Reçetesinin Oluşturulması “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...