A’dan Z’ye İnsan Kaynakları-V

This post has already been read 838 times!

İş Görüşmeleri?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye İnsan Kaynakları” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında başarılı şirketlerde insan kaynağının ve özellikle katılımcı odaklı çalışan stratejisi, etkili işe alım ve seçim, yetenekli kişileri kuruluşumuza çekilebilmesi, seçme süreci, seçme sürecinde başvuru formunun tasarımına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “İş Görüşmeleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Etkin iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi için geliştirilecek yol haritası :

Görüşme planının oluşturulması : görüşmenin nasıl başlayacağı, gerçekleştirileceği ve sonuçlandırılacağı ile birlikte olması gereken tüm formlar da planda yer alması

Röportaj sorularının hazırlanması; başarılı bir röportaj  pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri aday kanıt yapılabildiği bir sorgulama aslında hakkında etkilidir. Başlangıç sorularıyla başladıktan sonra, adayın seviyesi hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi topladığınızdan emin olmak için bir dizi açık uçlu, en iyi/en kötü, durumsal ve sondajlama sorusuna geçin.

Soru türlerine göz atmakta fayda var :

Ucu Açık: Niçin? Nasıl? – En iyi / en kötü: bu tür sorular, adayın performans aralığı hakkında size bilgi vermesine izin verir. Örneğin: “şu anki konumunuzdaki en büyük başarınız neydi? Neden bunu göz önünde musunuz?” Veya:” bir müşteriyle yaptığınız en kötü hata neydi? Ondan ne öğrendin?”

Durumsal: bu soruların temel kullanımı, adayı bu pozisyondaki bir senaryonun tipik bir durumuna yerleştirmektir, örneğin: “motivasyonu zayıflamış bir çalışanı yeniden motive etmek etmek için ne yaptınız?”

Sondajlama: bu tür sorular bir konuyu daha ayrıntılı olarak araştırıyor, konunun köküne ulaşıyor. Bir örnek şöyle olurdu: “ekibinizde yetkin insanlar olduğunu söylediniz. Diğer insanların yetkinliğini nasıl ölçüyorsunuz?”

Seçme kararının belirlenmesini sağlayacak ölçüm tablosunun – matris formunun oluşturulması :oluşturulacak tablo  seçim sürecinde yer alan tüm görüşmecilerin görüşlerini paylaşmalarını ve kimin kısa listeye gireceğine veya kimin pozisyon sunacağına toplu olarak karar vermelerini sağlar. Her aday için ve her görüşme için farklı adaylar arasında karşılaştırmalar yapılmasına izin vermek için ayrı bir matris formu kullanılır

Gelecek durakta “Yeni Personeli İşe Başlatmak – Şirkette İlk Adımlar “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...