A’dan Z’ye Stratejik Planlama Yönetimi -IV
This post has already been read 900 times!
Stratejik Planlamanın Kazanımları????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“A’dan Z’ye Stratejik Planlama Yönetimi “ kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında stratejik planlama ile gelenler ve şirketlerin stratejik planlama sürecinin uygulama gerekliliği, çevre analizinin gerekçeleri, vizyon – misyon ve değerlerin belirlenmesine dair paylaşım yapmaya çalıştık
Bu durakta “Stratejik Planlamanın Kazanımları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz
Vizyon ve misyonu desteklemek için oluşturulan stratejik plan aslında stratejik iş hedeflerini açıkça ifade eder. Stratejik planın kendisi tüm süreçlerin ve planların hizalanmasını ile birlikte ölçüm hiyerarşisini ve roller de dahil olmak üzere örgütsel gelişmeleri yönlendirmek için kullanılır.
Stratejik planlamanın kazanımları :
Teknolojinin beklenen etkisini açıklar.
Rekabet öncelikleri, rekabet, pazar ayak izinin değişikliklerinin netleştirilmesini sağlar
Örgütsel gelişmeler, değerler ve yol gösterici ilkelerin entegrasyonunu sunar.
Stratejik iş hedeflerini açıkça belirler, yol haritalarının desteklenmesi için net rehberlik sağlar.
Şirket değer önerisi ve değer disiplini odak noktası üzerinde net bir yön sağlar. Şirketin seçtiği pazarlarda nasıl farklılaşacağını özetler.
Hedefler, organizasyon boyunca değişimin itici gücüdür ve hedeflerin ve önlemlerin hiyerarşisini geliştirmek için kullanılır.
Sağlıklı stratejik planının olmazsa olmazı çeşitli parametrelerde analizlerin gerçekleştirilmesidir.
Analizlerden sonra hedefler belirlenirken alternatif senaryolar çalışılır. Hedeflerin uygulanabilirliği adına dönemsel olarak sonuçlarının gözden geçirilmesi adına ölçüm metrikleri belirlenir. Ölçüm metrikleri ve değerlendirme dönelerini kapsayan gözden geçirme planları hazırlanır. Tam da bu nokta da gözden geçirme sürecinin kritik bir önemini paylaşmakta fayda var. Hedeflere ne kadar ulaşıldığını açığa çıkartan gözden geçirme toplantıları organizasyona değişim ve-ya yeniden rotalama için erken uyarı sinyallerini verir.
Hedefler, stratejiler, faaliyetler, faaliyetlerin gözden geçirilmesi süreci beraberinde iyi bir raporlama sistematiğini getirmektedir. Bu raporlama sistematiği içerisinde barındıran stratejik planlamanın kendisi geleceği bugüne getirmektir. Bu gerçekten hareket ile geleceği bugüne getirmenin reçetesinin çok iyi çalışılması gerekmektedir.
Gelecek durakta “Geleceği Bugüne Getirmek “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®