Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri -VIII
This post has already been read 1290 times!
Yükselen Pazarlarda İş Gücü Piyasasının Analizi???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Yükselen Pazarlara Giriş Stratejileri” kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında gelişmekte olan pazarlardaki zorluklar, yükselen pazarlarda başarısız olan şirketler, gelişmekte olan ülkelere girişte başarılı olmayan stratejiler, yükselen pazarlara giriş sürecinde hazırlık fazın, iç faktörlerin analizi, kurumsal boşluklar, sosyo – politik parametrelere dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Yükselen Pazarlarda İş Gücü Piyasasının Analizi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Giriş yapacağımız pazarlarda iş gücü piyasasının fotoğrafını iyi çekebilmek için sorulması gereken sorular:
Ülkenin eğitim altyapısı, özellikle teknik ve yönetim eğitimi için ne kadar güçlü? İyi bir ilköğretim ve ortaöğretim sistemi var mı? İnsanlar İngilizce veya başka bir uluslararası dilde çalışıyor ve iş yapıyor mu, yoksa çoğunlukla yerel bir dil mi konuşuyorlar? Ülkenin eğitim kurumlarının kalitesini anlamaya yardımcı olacak veriler mevcut mu? Çalışanlar bir şirketten diğerine kolayca geçebilir mi? Yerel kültür bu hareketi destekliyor mu? İşe alım ajansları yönetici hareketliliğini kolaylaştırıyor mu?
Çok uluslu şirketlerin yerel olarak işe aldığı insanların temel işe alım sonrası eğitim ihtiyaçları nelerdir? Terfi kararlarında liyakat ve-ya kıdem ne kadar önemli? Bir şirket üst düzey yöneticilerle iş sözleşmelerini nasıl yapabilir? Şirketler, işten ayrılan yöneticilere karşı kendini koruyabilir ve daha sonra onunla rekabet edebilir mi? Çalışanların ticari sırları ve fikri mülkiyeti başka yerlere transfer etmeleri nasıl engellenebilir? Yerel kültür yabancı yöneticileri kabul ediyor mu? Yasalar, bir firmanın yerel olarak işe alınan insanları başka bir ülkeye transfer etmesine izin veriyor mu? İş ve işveren hakları nasıl korunuyor? Ülkenin sendikaları ne kadar güçlü? İşçilerin çıkarlarını mı savunuyorlar yoksa sadece siyasi bir gündemi mi ilerletiyorlar?
Yasalar ve yönetmelikler, bir firmanın yeniden yapılanma, küçülme veya kapatma yeteneğini sınırlıyor mu?
Yukarıdaki sorulara bulunacak cevaplar ile iş gücü piyasasnın fotoğrafı netleşir.
Yükselen pazarlara giriş sürecinde analiz edilmesi gereken bir diğer faktör finansal kurumlar ve alt yapılardır
Gelecek durakta “ Finansal Kurumlar ve Alt Yapılar“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®