A’dan Z’ye Stratejik Planlama Yönetimi -III

This post has already been read 858 times!

Vizyon – Misyon ve Değerlerin Belirlenmesi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“A’dan Z’ye Stratejik Planlama Yönetimikapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında stratejik planlama ile gelenler ve şirketlerin stratejik planlama sürecinin uygulama gerekliliği, çevre analizinin gerekçelerine dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Vizyon – Misyon ve Değerlerin Belirlenmesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz

Şirketlerin, şirketlerde var olan iş birimlerinin ve paydaşlarının emellerini temsil eden vizyon ve misyon ifadeleri vardır. Misyon – vizyon ve değerlerin oluşturulma gerekçeleri :

Yukarıdan aşağıya, takım tabanlı şirketin vizyonu, misyonu ve değerleri işe uygun bir ufuk oluşturur.

Şirketin liderlik ekibi, fonksiyonel yöneticiler ve diğer önemli oyuncular tarafından oluşturulan misyon – vizyon ve değerler hem şirket için hem de tüm bireyler için pusula görevi görür

Herkes tarafından açıkça anlaşılan ortak bir dilin ve fikrin oluşmasına zemin oluşturur

Vizyon – Misyon Beyanı ve Değerlerin Belirlenmesi İle Gelen Kazanımlar:

Vizyon beyanı, ifadesi ifadesi ilham verici ve akılda kalıcıdır, şirketin pazarında ve topluluğunda ne olmak istediğini özetler.

İş vizyonu, iyileştirme ve geri bildirim fırsatı sağlar.

Çalışanlara, müşterilere, tedarikçilere ve hissedarlara şirketin ne yapmayı planladığını göstermek için kelimelerle bir resim çizer.

Misyon beyanı; şirketin stratejik niyetinin açık ve özlü bir ifadesidir. Bir işletmenin veya iş biriminin temel amacını ve ürünlerinin ve hizmetlerinin müşterilere, tüketicilere ve topluma getirdiği değeri özetlemektedir. Bu, bir işletmenin veya birimin burada ne yapması gerektiğine dair açık bir ifadedir. 

Genişletilmiş misyon beyanı, çekirdek süreç ekiplerinin her birinin şirket vizyonunu desteklemek için ne yapması gerektiğini açıklar. Temel süreçler için yön netliği sağlar ve temel süreç stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Değerler beyanı;  yol gösterici ilkeler ve etik, şirketin nasıl bilineceğini belirlemek için kullanılmaktadır. Şirketin paydaşları tarafından nasıl bilindiğini somutlaştırıyor ve iş kültürünün gelişimini şekillendirmeye devam ediyorlar.

Heyecan ve amaç yaratmak, davranış değişikliğini teşvik etmek ve kıdemden bağımsız olarak değer temelli meydan okumayı sağlamak için kullanılır.

Değerleri yaşamak iş liderliği, günlük davranışları ve organizasyonla nasıl etkileşime girdikleri ile değerleri gözle görülür bir şekilde gösterir.

Vizyon- misyon ve değerlerin belirlenmesinden sonra stratejik planlama fazının oluşumuna geçilir,.

Gelecek durakta “Stratejik Planlamanın Kazanımları“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...