Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi-XI

This post has already been read 902 times!

Risklerin Arka Planları -???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik sürecinde risk odaklı yaklaşımın önemi, kazanımı, gerekliliği ve faaliyet tabanlı risk yönetimi, tedarik zinciri risklerinin analizi, risk değerleme, risk yönetiminin yürütme fazı, operasyon süreçleri bağlamında risk yönetimi, satın alma sürecinde finansal ve operasyonel kararların entegrasyonu,  yenilikçi tedarik zinciri finansman planları, risk algısı ve liderlik yaklaşımı, operasyonel risklerin detaylı tanımlamaları, değer zincirinde oluşabilecek risklere  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Risklerin Arka Planları  ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hiçbir organizasyon boşlukta çalışmaz. İşletim riskinin yanı sıra, işletim sistemi çevresinden kaynaklanan çeşitli tehlikelere maruz kalmaktadır. Kaynağa bağlı olarak, arka plan risk türlerini şu şekilde kategorize edebiliriz:

Doğal riskler: operasyona özgü tehlikelere ek olarak, doğa kaprislidir ve kuruluşları depremler, şiddetli yağmurlar, şimşekler, dolu fırtınaları, yangınlar ve kasırgalar gibi doğal tehlikelere maruz bırakabilir. Maruz kalma genellikle kuruluşun konumuna bağlıdır.

Siyasi riskler: bu risk, yasa ve yönetmeliklerde herhangi bir olumsuz, beklenmedik değişikliği içerir, gelişmiş ekonomilerde siyasi istikrar genellikle tercih edilir. Siyasi  risklere ait örnekler arasında yasal işlemlere başvurmadan iş sözleşmelerinin ihlali, çevre veya iş yasalarının beklenmedik bir şekilde güçlendirilmesi, beklenmedik para birimi devalüasyonları veya savaşın patlak vermesi sayılabilir.

Rekabetçi ve stratejik riskler, rakiplerin eylemlerinin potansiyel olumsuz etkilerini veya şirketin stratejisinin etkinliğini azaltan çevresel ve teknolojik değişiklikleri ifade eder.

Risklerin belirlenme çalışmalarına kimler katılmalıdır?  Operasyona katılan herkes potansiyel tehlikeleri belirleyebilmelidir. Doğal olarak, faaliyetlere veya varlıklara en yakın insanlar genellikle en iyi bilgiye sahiptir. Örneğin, hesap yöneticileri, servis temsilcileri ve teknisyenler hizmet riskini belirleme konusunda en bilgili olanlardır. Buna karşılık, tedarikçi ilişkileri ve satın alma yöneticileri, kaynak bulma riskini belirlemek için doğal taraflardır. Bu, risk tanımlamanın fonksiyonel uzmanlarla etkileşime girebilecek çok işlevli bir ekip gerektirdiği anlamına gelir.

Gelecek durakta “Risk Değerlendirme“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...