Şirketler ve Yaşam Çevrimleri -II
This post has already been read 941 times!
Risk Değerlendirme ve Yönetimi ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Şirketler ve Yaşam Çevrimleri odaklı başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında şirketlerin yaşam sürelerini etkileyen parametrelerden birisi olan risk olgusu ile özet bir giriş yapmaya çalıştık
Bu durakta “risk değerlendirme ve risk yönetimi” sürecini birlikte detaylandırmaya ne dersiniz?
Risk değerlendirme ve yönetimi; herhangi bir teknoloji, süreç veya prosedürün kullanımında, beklenmedik veya istenmeyen sonuçların nerede ortaya çıkabileceğini belirlemesidir. Risk değerlendirme ve yönetim sürecinde yöneticiler, belirlenen hedeflere ulaşmak için kurdukları sistemleri, prosedürleri, ekipman, personel ve iş akışlarında zayıf noktaları düşünmelidir. Riskleri tespit edip tanıyarak, olumsuz sonuçların sonucu onları görmezden gelmekten daha az felaket olacaktır. Risk değerlendirmesi ve analizi, zayıf noktaları belirlemek için kuruluşun, kaynaklarının, personelinin, prosedürlerinin ve hedeflerinin metodolojik olarak incelenmesini içerir. Bu noktaları bulan yöneticiler, riski bir başkasına ileterek; sigortayı veya görevi dış kaynak kullanarak, değişiklik yaparak zayıf noktaları güçlendirerek riski açıkça kontrol eder.
Risk yönetimi:
tehditlerin varlığının farkına varma, kaynaklara olan etkisi diğer bir değiş ile sonuçlarını belirleme ve olumsuz sonuçları sınırlar içinde tutmak için uygun maliyetli faktörleri uygulama bilim ve sanatıdır.
Risk yönetimini etkileyen risk değerlendirmesi;
Risk faktörlerinin etki derecesinin ez hafifleten en şiddetliye doğru sınıflandırılması ve her bir şiddet derecesinin gerçekleşme potansiyelinin belirlenmesi. Risk değerlendirme ve yönetiminin etkin olarak gerçekleştirilmesi için risk yönetim planları oluşturulur. Risk planları; kuruluşun bir felaketten sonra iyileşmesine ve operasyonlara devam etmesine izin veren her gün gerçekleşen prosedürlere dayandırılarak oluşturulur.
Risk planlarında ; sürdürülecek faaliyetler için sağlanacak platformlar, prosedürler ve kaynaklar net olarak belirlenmektedir. Kapsamlı bir plan, gerekli acil durum eylemi için gerekli bilgileri ve materyalleri içerir. Risk planlaması, önemli sorunlara yol açabilecek durumları tespit etmek için önleyici tedbirler ve testlerle başlar.
Gelecek durakta Risk Planlarının Detayları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®