A’dan Z’ye Stratejik Planlama Yönetimi -I

This post has already been read 1198 times!

Stratejik Planlama İle Gelenler ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Neredeyse 30 yıldır stratejik planlama konusunda gerçekleştirilen çalışmalardan oluşan deneyimi bugünlerde sistematik olarak bir şirkette uygulamaya alınması ile birlikte bu konuda uygulama ağırlıklı bir paylaşım gerçekleştirme kararı verdik

Stratejik planlama niçin gereklidir? Öncellikle stratejik düşünce, stratejik yönetim ve beraberindeki stratejik planlama süreci oldukça iyi bir enerji, zaman vb kaynakların harcanması gerektiğinden dolayı oldukça detaylı ve sistematik çalışılması gereken bir konudur.

Dünya genelinde iyi bir şirket olmak için vizyon, strateji ve yön belirleme sürecini oluşturmak, yönetmek ve şirketin rekabetçi konumunu iyileştirmek için stratejik planlama odaklanırlar.

Stratejiler; şirket genelinde tüm programları, projeleri, planları ve eylemleri yönlendiren yol haritalarını yönlendirerek ve destekleyerek yeniden şekillendirilmesini sağlar.

Stratejik planlama süreçleri; eğitim, kararlı liderlik, uzman rehberliği ve geliştirilmiş pazar, müşteri, rakip ve iş analizi yoluyla zamanla olgunlaşır.

İşletmelerin hızlı ve güvenilir kararlar verebilmesi çok önemlidir. Bu, tipik olarak beş yıl veya daha uzun süren bir ufku kapsayan sürüş ve destek yol haritalarında ortaya konan iş yönünü açıkça tanımlayan entegre bir stratejik planlama süreciyle sağlanır. İyi yapıldığında stratejik planlama, iş yönü, zorlukları ve fırsatlarının artan bir şekilde sahiplenilmesini sağlar.

Artan sahiplik ile birlikte gelişmiş iletişim ve anlayış gelir ve bu da entegre iş planlaması aracılığıyla gelişmiş, odaklanmış karar vermeyi sağlar.

Stratejik planlama süreci iç ve dış çevre analizi ile başlar. Çevre analizinin temelinde ; şirketin ürün ve hizmet portföyünü, pazarını, rekabeti ve gelecekteki fırsatları anlamak için ilgili bilgileri dahili ve harici olarak toplanması yer almaktadır.

İç ve dış çevreden bilgi toplamadan önce çevre analizi niçin yapılır? sorusu detaylı cevaplandırılmalıdır. Bu soru hem çevre analizini hem de genel anlamda stratejik planlama sürecinin verimliliğini ve kalitesini etkilemektedir.

Gelecek durakta “Çevre Analizinin Gerekçeleri “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...