Pandemi Sürecinde Aile Şirketleri-III

This post has already been read 1123 times!

Dış Faktörlü Krizler ile Ruh Halleri İlişkisi ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Pandemi Sürecinde Aile Şirketleri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun  önceki duraklarında yeni normaller mi? yeni dünya – yeni alışkanlıklar mı???, pandemi sürecinde başarılı olan aile şirketlerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalışıldı.

Bu durakta “Dış Faktörlü Krizler ile Ruh Halleri İlişkisi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Gerçekten de, her ailenin farklı zamanlarda farklı  yolda olması muhtemeldir ve çoğu aile, koşullara bağlı olarak ya parçalanabilir ya da bir araya gelebilir. Bununla birlikte, tüm ailelerde, dış kriz olumsuz ruh hallerini güçlendirebilir ve bazı ilişkilerde zaten mevcut olan çatlakları güçlendirebilir, zaten var olan alışkanlıkları veya kalıpları güçlendirebilir ve bu da duygusal bağlantıların parçalanmasına katkıda bulunabilir.

Duygusal bağları güçlendiren veya koparan kalıplardan bazıları şunlardır:

Zorluklar karşısında baş edebilmek için geri çekme ya da izole olmanın tercih edilmesi.

İçsel deneyim korku, endişe veya depresyon meyilli kişilik özelliğinin öfke, sabırsızlık veya hoşgörüsüzlüğü sergilemesi.

Bu koşulları daha iyi yönetmek için ileriye doğru bir yol aramak yerine, olayları, eylemleri veya seçimleri suçlama eğilimi.

Bu nedenle, mevcut krizimizin fiziksel, duygusal ve ilişkisel olarak uzaklaşması üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, özellikle girişimci ailelerin parçalanmak yerine bir araya gelmelerini nasıl sağlayabileceğine dair bazı düşünceler :

Herhangi bir ailenin sosyal mesafenin duygular ve ilişkiler üzerindeki etkisini nasıl yönetebileceğini birlikte konuşabilmek.

Kişilik faktörlerinin, bazı insanların bu krizle karşı karşıya kaldıklarında diğerlerinden daha fazla izole edileceği anlamına geleceğine yönelik anlayış geliştirilmesi

Özellikle korku ve şuçlama eğiliminde olan insanlara ulaşmak, paylaşmaya açık olabilecekleri duyguları dinlemek için istekli olabilmek yararlı olabilir.

Suçlama, öfke veya sabırsızlık ifadelerinin, korku, endişe veya depresyonun daha derin duygularını yansıtan “duyguları örtbas” olabileceğine dikkat edilmesi

Gerek aile şirketlerinde gerekse normal aile dinamiklerinde krizle başa çıkma tarzımıza dikkat etmeliyiz.

Aile şirketleri boyutunda stres altındayken geri çekilme eğiliminde olunması veya korku ya da üzüntü yerine öfke ya da sabırsızlığı ifade etmek ya da çözümlerden ziyade suçlamanın seçilmesi, bunun ailenin ve işletmenin üzerindeki etkisini göz önünde bulundurulmalıdır.

Gelecek durakta “Kriz İle Başa Çıkma” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...