Eleştirinin Etkisi -V

This post has already been read 1051 times!

İyileştirme Odaklı Eleştiri – Mevlana Olmak mı???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

“Eleştirinin Etkisi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında eleştirinin yapıcı ve yıkıcı etkileri, eleştiri – iletişim – değerlendirme ilişkisi, stratejik eleştirmen, stratejik eleştirmen olmanın sırlarına  dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “İyileştirme Odaklı Eleştiri – Mevlana Olmak mı? ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Eleştiriyi iyileştirmeye yönelik yapmak, eleştiriyi bir öğretim ve eğitim aracı olarak kullanabilmek için cevaplandırılması gereken kritik sorular : Eleştiriyi nasıl daha iyi yapabilirim? Eleştiri yapılacak kişinin gelişmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Bu sorular eleştiri yapacağımız bireye yardımcı olabileceğimiz belirli yolları formüle etmeye başlarız ve dolayısıyla çözüm odaklı oluruz.  

İyileştirme odaklı eleştiri – eleştiri sürecinde Mevlana gibi yaklaşmak için;

Alıcının yaptıklarını değil yapacaklarını veya yapabileceklerini vurgulayın. 

 ‘‘ Başarılı olmanız için size güveniyorum ’’ güven artırıcı mesajı olarak iletirseniz değişiklik mümkün olur, çünkü alıcının bir dahaki sefere bunu nasıl daha iyi yapabileceğini vurgularsınız. Bu da alıcının başka bir şansı olacağını bilerek kendilerini güvende hissetmesini sağlar. Kendine güvenebilir, çünkü eleştirmeni işi yapabileceğine inanıyor. Bunu göz önünde bulundurarak, eleştirdiğiniz çalışan enerjisini geçmiş sonuçları savunmak yerine gelecekteki performansını iyileştirmeye odaklamaya başlayabilir.

Benlik saygısını korumak : Hepimizin bildiği üzere kelimeler çoğu fiziksel darbeden daha kalıcı hasar verebilir. Ve en çok zararı yaratabilecek kelimeler sık ​​sık eleştiriden geçer. Eleştiri benlik saygısını iyi ya da kötü etkilemektedir.

Olumsuz eleştiriler  düşük benlik saygısı doğurur. Ve düşük benlik saygısı bireyin gelişimine ket vurur. Yüksek benlik saygısı yeni ve zorlu davranışları denemek, başkalarıyla ilişkileri başlatmak ve kişinin karşılaştığı yaşamın aksaklıklarından hızla geri dönmek için itici güç sağlarken, düşük benlik saygısı bunun tam tersini yapar.

Düşük benlik saygısı hissinde olan birey herhangi bir görev veya ödeve korkuyla yaklaşmasını sağlar. İş arkadaşları veya müşterileri ile ilişki kurmasını zorlaştırabilir.   Ve en önemlisi, kendisini kötü hissetmesini sağlar.

Doğru kelimeleri seçebilmek ve bunun ağzımızdan çıkan kelimelere dikkat ederek olumlu eleştiri gücünü elde edebiliriz.  Olumlu eleştirinin gücü ile gerçekte, benlik saygısını korunmuş olur.

Gelecek durakta “Eleştiri Sürecinde Kelimelerin Gücü ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...