Eleştirinin Etkisi -IV
This post has already been read 944 times!
Stratejik Eleştirmen Olmanın Sırları???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları
“Eleştirinin Etkisi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında eleştirinin yapıcı ve yıkıcı etkileri, Eleştiri – iletişim – değerlendirme ilişkisi, stratejik eleştirmene dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Stratejik Eleştirmen Olmanın Sırları ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Stratejik eleştirmen olabilmek için bazı pratikler yapmalıyız. Gerçekleştireceğimiz pratiğe başlamadan önce eleştiri yapacağımız konu ve dolayısıyla kişiyi belirlemeliyiz. Ve birkaç soruya cevap vermeliyiz. Stratejik eleştiri yapabilmek için kendimize soracağımız sorular : gerçekleştireceğim eleştiriler ile nasıl bir iletişim kurmak istiyorum? Neyi değiştirmek istiyorum? Bu eleştiriyi ifade etme nedenlerim nelerdir? Hangi belirli çözümleri, hedefleri sunabilirim ve ne yapabilirim? Eleştiri sürecinde acil müdahale gerektiren öngörülemeyen durumları nasıl yönetebilirim?
Yukarıdaki soruları seçtiğiniz konu ve kişi ile eleştiri sürecine girmeden önce çalıştıktan sonra kendinize verdiğiniz notu bir kenara yazın ve sonra belirlediğiniz kişi ve konu kapsamında eleştiri sürecini gerçekleştirin, burada da kendinize bir not verin, verdiğiniz notları karşılaştırın, aslında bu bir kontrol listesi oluşturmanızı sağlar.
Stratejik eleştirmen olabilmenin bir diğer sırrı da rasyonel ve sezgisel dengeyi koruyan anlamlı iyi niyete sahip olmak ve bunu eleştiri sürecinde eleştirimizi yönelttiğimiz kişiye de his ettirmek, ötesinde de eleştirimizin amacının iyileştirme odaklı olduğunun resmini verebilmek. İyileştirme odaklı eleştiri de bireyi geçmişe değil, şimdi ve geleceğe yönlendirir. Bireyi geçmişte kalmaya hapseden eleştiri yıkıcı ve anlamı olmayan bir eleştiri tarzıdır.
Diyelim ki bir şirkette satış direktörüyüz ve yeni satış uzmanlarının birkaç sunumunu dinledik ve eleştiriye başladık, sadece sunumlarının her birinin olumsuzluklarını vurgularsak sonuç ne olur? yeni satış uzmanları yanlış iş alanında olduğuna ikna olabilir. Yeni satış uzmanlarına sunumlarında iyi olarak gördüklerinizden hareket ile eleştiri başlatıp, olumsuz olarak algıladığınızı da iyileştirmeye açık alanlar olarak ifade edip birlikte yol almak adına reçete oluşturabilirsiniz. Eleştirinin en önemli işlevlerinden birisi; birinin gelişmesine yardımcı olmak olduğunu unutmamak gerek.
Gelecek durakta “İyileştirme Odaklı Eleştiri – Mevlana Olmak mı?” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®