Aile Şirketlerinde Tercih Meselesi-IV
This post has already been read 1157 times!
Aile Şirketi Yönetimi??
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
“Aile Şirketlerinde Tercih Meselesi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında önce aile mi? veya şirket mi ? sorusunun cevaplanması, finansal performanslar, aile üyeleri arasında güvene dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık
Bu durakta “Aile Şirketi Yönetimi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?
Aile firmalarının yönetimi, aile firmalarının benzersiz özelliklerine dayanmalıdır. Çünkü her aile ve her işletme benzersizdir. Bir aile işletmesinin yönetimi söz konusu olduğunda “tek beden herkese uyar” felsefesi geçersizdir.
Hangi yapı veya mekanizmanın kullanılacağı, neyin gerekli olduğuna, aile ve iş için en iyi olana bağlıdır. Kullanılabilecek çok sayıda yönetim mekanizması kombinasyonu vardır. Yönetim şeklinin belirlenmesi kararı genellikle işletmenin hangi aşamada olduğunu, kaç aile üyesinin dahil olduğunu, işletmenin ne kadar büyük olduğunu ve karmaşıklık düzeyini belirleyerek yapılır.
Yönetim şekli belirlenirken;
Ve şirket sahipliliği, kontrolü, yönetimi kapsamında iç içe geçmiş işlevlerin ayrılması.
Ailenin ve şirketin hesapları arasındaki sınırların netleştirilmesi.
Mirasçıların becerilerinin ve bilgilerinin geliştirilmesi, böylece sorumlu sahipler olabilirler, mal sahibi, yönetmen veya çalışan olarak çeşitli roller üstlenebilirler.
Yönetişimin gerekli olduğu aşamalar:
Girişimci bir kurucusu olan küçük bir şirketin başlangıç aşamasında, kontrol sahibi kararların çoğunu yapar. Şirkette yer alan daha az insan ve çalışan var, hiç kimse karar vermelerini sorgulamıyor, ki bu genellikle hızlı ve bazen sezgi kullanarak yapılır. Bir aile işletmesinin sorunları, ilgili aile üyelerinin sayısının az olması nedeniyle önemli ölçüde azaltılır veya ortadan kaldırılır. Daha resmileştirilmiş yönetişime duyulan ihtiyaç minimumdur.
Şirket satışları ve büyüklüğü arttıkça, çalışan sayısı arttıkça ve aile üyelerinin ve aile üyelerinin nesillerinin sayısı arttıkça, yönetim ihtiyacı da artmaktadır. İşin çocuklara devr edilmesi de yönetişim ihtiyacını artırır. Ve aslında aile konseyi de şu anda kurulabilir.
Yönetim ihtiyacı, firma ikinci nesle girdiğinde özellikle önemli hale gelir. Çok sayıda insanla karar verilmesi profesyonellik ve rasyonelliğin odağa alınması gereken bir dönemdir.
Gelecek durakta “Aile Şirket Yönetimi Şekillendirilirken” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®