Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi-V

This post has already been read 1128 times!

Risk Yönetimi – Yürütme Fazı -???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Risk Gözlükleri ile Tedarik Zinciri Yönetimi kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarik sürecinde risk odaklı yaklaşımın önemi, kazanımı, gerekliliği ve faaliyet tabanlı risk yönetimi, tedarik zinciri risklerinin analizi, risk değerlemeye dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “ Risk Yönetimi – Yürütme Fazı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Risk yönetim sürecinin yürütme fazın da izleme – gözden geçirme, yanıt verme, risk sonuçlarının ölçülmesi vb faaliyetleri kapsamaktadır.

İzleme ve gözden geçirme faaliyeti : gerçek zamanlı olarak tedarik zincirinde olup bitenleri izler ve risk olayları meydana geldiğinde uygun yöneticileri derhal bilgilendirir. Planlama aşamasında belirlenen riskler, izlenecek ilgili iş fonksiyonlarına ve / veya tedarik zinciri üyelerine görev atamaları ile bilgilendirilmesi gerekliliğini hatırlatalım

Riske yanıt verilmesi : normal bir risk olayı meydana geldiğinde belirli eylem planlarını gerektirir. Kesinti riskleri için, kurtarma planlarını tasarlamak ve yürütmek için kesinti yönetim ekipleri toplanır.

Ölçüm : planlama ve yürütme aşamasında faaliyetlerin ve süreçlerin etkinliğini değerlendirmek için kuruluş genelinde veri toplanır. Tedarik zinciri risk yönetiminin etkili olabilmesi için iş sürecinin bir parçası olarak ele alınmalı, sürekli gözden geçirilmeli ve iyileştirilmelidir. Metriklere dayalı ölçümlerin kritik kazanımlarından birisi iyileştirme çalışmalarına girdi sağlamasıdır.

Gerçekleştirilecek iyileştirme faaliyetlerine zemin oluşturan ölçüm süreci tedarik zinciri risk yönetimi döngüsünü iki önemli şekilde kapatır. İlk olarak, belgelenen veriler risk tanımlama ve değerlendirmesinde analizi kolaylaştırmak için kullanılabilir; ikincisi, her bir risk azaltma olayından sonra yapılan analiz, kurumun öğrenmesini, risk yönetimi yeteneğindeki güçlü ve zayıflığı bulmasını ve iyileştirilmesi gereken alanlara ışık tutmasını sağlar.

 TZY sürecinde yönetilen tüm süreçler aslında operasyon süreçleridir, bu bağlamda şirketlerin operasyonlarının detaylı çalışılmasında fayda var.

Gelecek durakta “Operasyon Süreçleri Bağlamında Risk Yönetimi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...