Malzeme Yönetimi-I
This post has already been read 1438 times!
Malzeme Yönetimi İle Gelenler ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Dalgalı veya belirsizliğin yükseldiği dönemlerde pazarlama-satış süreci ile birlikte malzeme yönetimi konusunda iş ajandalarındaki önemi yükselmektedir. 2020 ikinci çeyreğinden itibaren malzeme tedariği ve yönetimi konusu tüm boyutları ile yeniden ele alınması çalışmalarına ağırlık verilmeye başlandı. Bu gerçekten hareket ile malzeme yönetimi kapsamında bir paylaşım dizisi başlatma kararı verdik.
Bilindiği üzere hangi organizasyon, üretim – pazarlama – satış şirketi olursa olsun organizasyonun, şirketin verimliliği, bileşen parçalarının ve malzemelerinin uygun miktar, kalite, fiyat, aralık ve zamanda bulunabilirliğine bağlıdır. Bu alanlardan herhangi birinde başarısızlık, modası geçmiş üretim yöntemleri veya etkisiz satış teknikleri kadar kesinlikle maliyetleri artırır ve karı azaltır.
İş operasyonunu analiz ederken, “katma değer kavramı” ifadesi genellikle bileşen malzemelerin maliyeti ile bitmiş ürünün satış fiyatı arasındaki farkı karakterize etmek için kullanılır. Bu değer farkı, her kuruluşun üretim sürecine benzersiz katkısını temsil eder. Birçok şirket, müşterilerin talep ettiği özel ürünleri üreten diğer firmalar için bileşen parçaları ve malzemeleri üretmektedir. Ortalama olarak, bir imalat firması satışlarının rupi değerinin yarısından biraz fazlasını satın alır. Başka bir deyişle, katma değer tipik olarak satışlarının yüzde 50’sinden azdır. Tersine, ortalama bir şirket, sattığının yarısından fazlasında değerli malzemeler satın alır. Bu nedenle, bir firmanın karı büyük ölçüde, bu malzemeleri ne kadar etkili bir şekilde tedarik ettiği ve yönettiği ile belirlenir. Malzeme yönetimi olarak bilinen organizasyonel yaklaşım, son yıllarda geçerlilik kazanmıştır.
Üretim ve operasyon yöneticileri, üretim sürecinde malzemelerin planlanması, edinilmesi ve kullanılmasıyla ilgili organize bir bilgi birikimi geliştirmeyi gerekli buldu ve bu, “malzeme yönetimi” olarak bilinen disiplini ortaya çıkardı. Malzemelerin tesise ve fabrikanın içinden getirilmesiyle ilgili tüm faaliyetler, “malzeme yöneticisi” olarak bilinen tek bir başlık altında birleştirilir. Malzeme müdürüne genel yetki verilerek, toplam malzeme maliyetinin mümkün olan en düşük seviyede tutulmasını sağlamak için sorumluluk merkezileştirilir. Bu örgütsel değişimin temel mantığı, çatışan hedeflerin sorunlarının üstesinden gelmektir.
Gelecek durakta “ Üretim Organizasyonlarında Malzemelerin Önemi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®