Gelecekte Yönetim-I
This post has already been read 1342 times!
Gelecek İş Dünyası ve Yönetim?
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,
Her alanda değişimin gerçekleştiği ve devam ettiğini görüyoruz. İş dünyasında yer alan Y jenerasyon ve yeni yeni katılmaya başlayan Z jenerasyon, teknoloji vb faktörlerden dolayı iş yapış şekillerinin değişimi beraberinde yönetim ve yönetici yaklaşımlarında da değişimi zorunlu hale getirmiştir. Yönetim ve yöneticilik anlayışında değişimin etkileri ve bu değişimleri yönetmek adına birlikte yolculuk yaptığımız şirketlerde bu durumu birebir yaşıyoruz ve ona göre pozisyon geliştiriyoruz. Bu yazı dizimizde 2020 yılı ve sonrasında yönetim ve yöneticiliği bekleyen değişim rüzgarlarını, değişim rüzgaralrına göre konumlandırma sürecini yönetim ve yöneticilik penceresinden ele almaya çalışacağız.
Gelecek yöneticilerini bekleyen kritik faktörlerden birisi gelecekteki çalışana adapte olunmasıdır. Aslında bu adaptasyon aynı zamanda yeni çalışma şekilleri, düşünme yolları anlamına gelmektedir. Mevcut dönemde dahi çalıştığımız şirketlerdeki yöneticilerle konuşurken, birçoğu işlerin değiştiğini kabul ediyor, ancak bu değişiklikler doğrultusunda nasıl bir yönetici olacakları kadar, yeni yönecilik profili için nasıl bir çaba göstemeleri gerektiğinden emin değiller.
Değişimi his eden yöneticilere ajandana alman gereken yenilikleri hızlıca sıralaman gerektiğinde neleri sıralayabilirsiniz? diye sorduğumuzda gelen cevap : yeni profile uyum sağlamak bunun içinde onları yakından tanımalıyım, liderlik yapabilmeliyim, teknoloji biligimi artırmalıyım, güvenilirlik önemli, ortak akıl ve paylaşım, zamanında takdir ve geri dönüş, kişisel sınırların bilincinde olmak…. Vb faktörleri içermektedir.
Gelen cevabın en kritik göze çarpan fakötürü yönetici değilde lider olmak. Pekiyi niçin liderlik önemli gelecekteki yönetim sürecinde? Bu sorunun cevabını detaya girmeden yönetici ve lider arasındaki net farka bakarak verebiliriz. Genelde yöneticiler kontrol ve zorlamaya odaklı olabilir. İşleri organize eder, delege eder, ve işlerin doğru yapıldığından emin olmak için kontrol eder. Lider; yöneticiliğin bu fonksiyonlarını da yapabilir ve fakat zorlayıcı değil ilham verici, merak uyandırıcı, istekli çalışmayı teşvik edici olmak ile birlikte ve katılımcılığı sağlar. Geleceğin yöneticileri lider yöneticiler olmalıdır şeklinde karşımıza bir reçete çıkmaktadır. Siz ne dersiniz?
Gelecek durakta “yöneticilere mi, liderlere mi daha çok ihtiyaç olabilir?” sorusunu birlikte cevaplayarak yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®