Sorularla Gelen Etkili İletişim-I

This post has already been read 1276 times!

Soru ve İletişim İlişkisi?  

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Etkin ve etkili iletişim konusuna odaklandığımızda en kritik faktör olarak yazılı ve sözel becerilere dikkat çekilir, evet bu faktörler oldukça önemlidir ve fakat yeterli değildir. Niçin yeterli değil? Sorusunu kendimize sorabiliriz. Anlamlı iletişim süreci merak uyandırma ve pür dikkat dinleme ile ilgilidir.  Kendini en iyi dinletenler kimlerdir? Soruları ile etrafındaki dünya ile ilgili meraklarına yanıt arayan çocuklar olduğu konusunda hem fikiriz değil mi?

Çocuklar için, soru sormak doğal olarak gelir, çünkü çocuklar etraflarındaki dünyayı yoğun bir şekilde merak ederler. Yeni bir şey gördüklerinde veya onlara bir fikir geldiğinde, sorularını sormaya başlarlar. Ne yazık ki, insan oğlu yaş aldıkça yetişkin olma yolculuğunu sürdürürken meraktan vazgeçmektedir. Sonuç olarak, birçok yetişkin meraklarını ve merakları besleyen soru sorma yeteneğini canlandırmayı tekrar öğrenmelidir. Özellikle soru sorma yeteneğinin yeniden canlandırılmalıdır? Birlikte çalıştığımız yetişkinlerde hatta bazı yöneticilerin doğru cevabı almayı sağlayacak basit sorular sormakta başarısız olduklarına bire bir tanık olduğumuzdan dolayı soru sormayı yeniden ve yeniden öğrenmeliyiz.

Soru sorulması ile bir diğer gerçeklik; insanlar çoğu zaman en açık soruları bile sormakta isteksiz olmalarıdır. Niçin isteksizlik durumu yaşanmaktadır. Çünkü yanıtı duyduktan sonra ne söyleyeceklerinden emin değildirler. Etkili ve merak uyandıran soruların sorulmasını nasıl öğrenebiliriz? Veya nereden başlayabiliriz? Diye sorulduğunu duyar olduk. Aslında her kesin çok iyi bildiği ve en bilindik bir soruyu soru dağarcığımıza alarak merak uyandırma sürecine giriş yapabiliriz. Pekiyi bilindik ve etkili olan soru hangisidir? Diye soracak olursanız.

Gerçekten mi ve iletişim ilişki si????

Kullanabileceğiniz en harika sorulardan biri olduğu kadar merak ve ilginin merkezi “Gerçekten mi?” ifadesidir.  

“Gerçekten” kelimesi, kişiyi size daha fazlasını anlatmaya davet eder.  İsterseniz bu ifadeti bir diyalog içerisinde kullanarak test edelim Yönetici, “Bu çeyrek dönemde detaylı iş sonuçları raporunu istemiyorum.” diyor. Kendisinden rapor beklenen çalışan bu ifadeyi teşekkür ederek iletişimi bitirebilir, bu bir tercih olabilir, her çeyrek dönemde detaylı rapor isteyen yöneticinin bu çeyrek dönemde niçin detaylı rapor talep etmediği merak edilmeyecek bir olgu mudur? Eğer çalışan merak ederek iletişimi de sürdürmek isterse o zaman “Gerçekten mi?” ifadesi ile raporun niçin istenmediği konusunda bilgi sahibi olabilir.

Soru sormanın özünde merak uyandırmak ve iletişimi sürdürme amacı olması ile birlikte insanın; hikayelerini anlatma, düşüncelerini ortaya çıkarma ve duygularını paylaşma isteği de yer almaktadır.

Gelecek durakta “Etkili Soru Sorma Teknikleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek   dileğiyle, 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...