İş Kaybı ve Stres Yönetimi- I
This post has already been read 1359 times!
İş Kaybı İle Gelen Sorgulamalar ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
Tüm kriz dönemlerinde en çok karşılaştığınız, yardım talep ettiğiniz veya danışmak için arandığınız konuların ilk üç sırasında ne alıyor? Diye sorduğumuzda her hal de büyük bir çoğunluk iş kaybı konusu cevabını verecek.
Evet bugünlerde yaklaşık 3 aydır Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid 19 pandemi sürecinden dolayı işini kayb edenler, işini kaybetme korkusu yaşayanlar, ücretsiz izine çıkartılanların sayısının arttığını ve bunlar ile rolunuz, yakınlığınızdan dolayı iletişimde bulunuyorsunuz ve belki de size danışıyorlar.
Özellikle son üç haftadır bu konuda nispeten yoğun telefon görüşmelerinden dolayı iş kaybı ve stres yönetimi konusunda bir paylaşım dizisi yapma kararı verdik. Kariyer danışmanlığı yapan ve aynı zamanda psikoloji dalında doktorası olan bir arkadaşımla video konferanslar ile bu konuyu masaya yatırmaya çalıştık.
Bu yazı dizisini sürdürürken karşımıza çıkacak insanların süreçlerini ve bu süreçlere yaklaşımları da isim vermeden paylaşmaya çalışacağız.
Sebebi ne olursa olsun iş kaybı oldukça önemli bir konu ve sonucunda üzülmek olabildiğince normal. Pekiyi çalışan bireyler olarak iş kaybı sürecinde gerçekten niçin üzülür ve güçlü duygular yaşar insanlar?
İş kaybını yaşam kaybı olarak görmek, çünkü gerçekten değer verilen bir şey artık hayatınızın bir parçası değildir.
Büyük olasılıkla, işinizle ilgili deli olmasanız bile, değer verdiğiniz şeyler vardı.
Zorlukları olsada işinizi, iş arkadaşlarınızı, günlük rutininizin konforunu, çalışma ortamınızdaki enerjiyi, işinizle ifade ettiğiniz yaratıcılığı, özlüyorsunuz.
Gelir, emeklilik planları ve sağlık sigortası, pozisyonunuz tarafından sunulan kimlik ve öz-değer kaybı
Tıpkı ölüm ya da boşanmayı sevdiğiniz birini kaybettiğinizde, işinizin kaybında da hissedersiniz, belki de aynı derecede değil, ama kayıp elle tutulur ve gerçektir. Özetle ve özetle iş kaybı güçlü duygular yaratır. İlk başta kendinizi harap ve şoka girmiş hissedebilirsiniz. Bu duygular öfkeye, üzüntüye veya kendinden şüphe duymaya yol açabilir.
İş kaybı ile ilk şok nasıl atlatılabilir? Bu sorunun cevabı çok önemli, bu soruya verileecek cevap veya verilecek tepki ilerleyen dönemlerdeki yeni iş bulma veya yeni bir rota oluşturmayı her anlamda etkilemektedir
Gelecek durakta “ İş Kaybı İle Gelen İlk Şokun Atlatılması ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®