A’dan Z’ye Yönetim-VIII
This post has already been read 770 times!
Uluslararası Yönetim ???
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;
A’dan Z’ye Yönetim konusunda başlatmış olduğumuz paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında yönetimin tanımı ile gelenler, yönetimin amacı, yönetimin sanat ve teknik parametreleri, yönetim mi? idare mi ? sorusunu cevaplamak ile birlikte yönetimin planlama, organize etme, koordinasyon, yönlendirme ve kontrol fonksiyonları, yönetim yetenekleri, liderlik rolü, yönetim kademesine bağlı roller ve sorumluklarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.
Bu durakta “Uluslararası Yönetim” ile ilgili beyin fırtınası yapılmasına ne dersiniz?
Küresel arenada faaliyet gösteren şirketlerde uluslararası yönetim başlı başına detaylı şekillendirilir. Çünkü uluslararası yönetimde ; yönetim biçimleri ve uygulamaları kültürlere göre ülkeden ülkeye değişmektedir. Bununla birlikte, az çok benzer kültürlere sahip ülkelerde benzer stiller ve uygulamalar olabilir. Faaliyet gösterilen ülkelerin ekonomik kalkınma ve özerkliğin yapısı da yönetim tarzlarını belirlemektedir. Japon yönetimi ile Amerika yönetimi arasında geniş bir fark vardır. Aslında yönetim stilleri ve yaklaşımları batı ülkeleri ile doğu ülkeleri arasında büyük farklılıklar göstermektedir.
Batı ülkelerinde ; bireyselci yaklaşım, doğu ülkelerinde toplumsal ve baskın yaklaşım hakimdir. Bazı ülkelerde kararlar çoğunlukla üst yönetim tarafından alınır ve aşağı doğru itilirken, bazı ülklerde kararlar çoğunlukla hem üst düzey yönetim hem de alt düzey çalışanların etkileşimi ve katılımıyla verilir.
Batı ve doğu ülkelerdeki yönetim yaklaşımdaki bazı farklılıklar:
- Bireysel başarılar ve ödüller
- Grup başarıları ve ödüller
- Takım çalışması
- Denetleme odaklı
Ülkeler bazında farklılık gösteren yönetim yaklaşımı niçin dikkate alınması gerekmektedir? Farklı yönetim yaklaşımları beraberinde; sistem yaklaşımı, beklenmedik durum yaklaşımı, insan kaynakları yönetimi yaklaşımı ve yönetim bilimi yaklaşımını getirdiğinden dolayı yönetim farklılığının dikkate alınması oldukça önemlidir.
Yönetim yaklaşımı planlama, örgütleme, koordinasyon, uygulama ve denetleme fonksiyonlarının organizasyonlarda uygulanmasını etkilemektedir. Bu gerekçeden dolayı her bir ülke, coğrafya bazında yönetim fonkisyonlarının tasarlanmalıdır. Kırgızıstanda ki şirketinizdeki planlama anlayışını Almanya daki şirketinizde uyarlamanızda aradaki detaylara dikkat edilmelidir.
Gelecek durakta “Etkin Yönetici Olabilmek” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA
Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey
YÖNETİMİ®